В стремежа си към стройна фигура, повечето от вас сигрно са свикнали да се хранят само с полезни неща. Но знаете ли, че някои любими продукти могат да бъдат използвани в грижата за външния вид - например основните компоненти на средиземноморската диета?

Златист зехтин, кисело мляко, витаминозни плодове и ароматни билки ще направят кожата ви в още по-сияйна и здрава. Някои легенди дори разказват, че самата Афродита е прибягвала до тях. Е, определен е знаела много за естествената натурална красота.

Зехтин

Споровете относно необходимостта от използване на масла в козметиката се водят и до днес. Дълго време се е смятало, че те спомагат за запушване на порите и появата на грозни черни точки по лицето. Но изследвайки състава им, козметиците са открили, че сред тях има и такива, които перфектно хидратират кожата и я правят кадифена. Към тях се отнася зехтинът. Той е богат на мононенаситени киселини, които са основният компонент на повърхностния защитен слой на кожата, който я предпазва от въздействието на токсични вещества и микроби, но също и така предотвратява загубата на вода.

Ето как сами да си направите ексфолиант с него:

Ексфолиант със зехтин и морска сол прави кожата на коленете, лактите и стъпалата мека и кадифена. Смесете 2 супени лъжици сол с 5 супени лъжици зехтин и с масажни движения нанесете на проблемните области, оставете да престои 10 минути и измийте с топла вода.

Босилек

Етеричните масла на това растение регулират дейността на мастните жлези, свиват порите и укрепват стените на кръвоносните съдове. Ако кожата ви е именно такава, то бъдете подготвени и имайте босилек винаги под ръка.

Ето как сами да си направите маска с него:

Тази маска е отлично средство против възпаление. Кашичката от босилек смесете с 1 капка масло от чаено дърво и с нея намажете възпалената област, като покриете с марля. Оставете върху лицето за един час, а след това отмийте с топла вода.

Бадеми

Със сигурност сте забелязвали, че бадемовото масло е едно от най-често използваните съставки в козметиката. То се състои от около 20% протеини и има сходна структура с колагена на кожата. Разбира се, молекулите на тези съединения са доста големи, следователно работят само на повърхността. В резултат на това кожата става по-гладка и тенът ѝ се изравнява.

Ето как да си направите почистващ бадемов пилинг:

За да се подготви бадемовия пилинг ще са ви необходими: 1 супена лъжица бадемово масло, 2 супени лъжици натрошени бадеми, 1 супена лъжица бяла глина, 2 супени лъжици сок от алое или прясна краставица, 3 супени лъжици вода и няколко капки от любимото ви етерично масло. Смесете глината и бадемите, залейте с вода, загрята до около 70 градуса. Прибавете сока от алое вера или краставица и бадемово масло и разбъркайте добре всички съставки. Изчакайте докато скрабът се сгъсти и добавете 2-3 капки етерично масло. Използвайте ексфолианта веднъж на всеки 7-10 дни.

Грозде

Своята уникалност гроздето дължи на две вещества - ресвератрол и танин. Първият спада към особена група антиоксиданти, които предпазват липидите на кожата от разрушаване. Танините намаляват себума, предотвратяват образуването на пърхот и също така имат добре изразен ефект на лимфен дренаж.

Ето как да си направите почистващ тоник:

Нарежете гроздовите зърна на половинки и изтрийте с тях кожата на лицето, шията и деколтето. Тази ежедневна процедура е подходяща за всички типове кожа. За мазна се препоръчват зелени зрънца - те имат повече танин, а за суха и нормална - червени. Ако сте щастливки и нямате капиляри, използвайте предварително замразени половинки на гроздето - такава процедура ще озари кожата ви.

Кисело мляко

Съставът на киселото мляко е така балансиран, че да отговаря на всички нужди на кожата ви. Мазнините, протеините и въглехидратите на киселото мляко се използват за изграждане на клетката, лактозата помага за запазване на водата в дермата, а млечната киселина подпомага да се отървете от мъртвите клетки на епидермиса. Освен това ензимите, използвани за производството на този продукт, помагат за регулиране на микрофлората на кожата.

Ето как да си направите маска за суха кожа:

Смесете 3 супени лъжици кисело мляко с 2 супени лъжици пасирани картофи, добавете 1 супена лъжица сварени овесени трици. Маската се поставя върху лицето за 10-15 минути, а след това се отмива с вода.