Прегръдките не само показват способността ви да съчувствате, но и понижават нивото на хормоните на стреса, твърдят няколко проучвания. Освен това, ако холестеролът ви е висок, прегръдката помага да го балансирате. Но има още нещо. Всъщност може да предизвикат пристрастяване.

Ще споделим с вас как експертите заключиха, че гушкането може да бъде това, което сближава вас и вашата по-добра половинка, така че имате причина да се прегръщате още повече.

Гушкането освобождава вещество в мозъка, което ни кара да се чувстваме добре

Прегръщането може да ви помогне да изградите дълготрайни и по-силни отношения. Работи точно като да целунете съпругата си преди да излезете за офиса. Това може да добави 5 години към живота на мъжа, докато гушкането може да прибави години към връзката ви, смятат учените. Двойките няма да отрекат, че актът на гушкане изгражда интимност в отношенията, но могат да се съмняват, че това ги прави пристрастени един към друг. Един прост хормон е причината за тази романтична зависимост - окситоцин.

Първоначално хормонът е анализиран като веществото, което ускорява раждането при жените. И това е същият химикал, който „командва” мозъка да освобождава мляко за новороденото. Той е отговорен и за създаването на връзка между мама и бебе и за приближаването им. С течение на времето учените разбрали, че хормонът произвежда чувства на щастие, топлина и любов. В основата си ни кара да се чувстваме добре.

Как тялото ви се пристрастява към вашата сродна душа

Учените също откриха, че се освобождава в големи количества от мозъка ни, когато осъществяваме телесен контакт с някого, който е важен за нас. Просто казано, това ни прави пристрастени и телата ни го искат все повече и повече, според някои нови изследвания. Така че, ако вашият партньор е обсебен от гушкане с вас, може да има научно обяснение за това.

Окситоцинът може да намали възможността за изневяра

Склонни сме да искаме да бъдем моногамни същества и да създаваме семейства. Но експертите все още се опитват да разберат защо това е така. Според теорията на еволюцията се предполага, че мъжете искат да разпространяват гените си, което биха могли да направят, като имат връзки с множество жени. Изненадващо, окситоцинът може да играе роля в това дали остават верни.

Изследвания, направени от психиатъра Рене Хюрлеман, предполагат, че честите „изблици“ на окситоцин правят партньорите ни по-привлекателни за нас. Освен това, постоянното освобождаване на окситоцин задейства отделянето на допамин, друг химикал, който ни кара да се чувстваме добре. Не е чудно, че можем да се пристрастим към този, с когото се гушкаме. Причините могат да са химичните вещества.

Какво ви кара да се влюбвате в партньора си всеки ден? Коя според вас е основната съставка във всяка успешна връзка?