Макар и любовта да може да пламне във всеки един сезон, има ли време от годината, в което връзките процъфтяват, а създадените тогава отношения са най-издръжливи? Истинският романтик би казал “не”, но науката твърди обратното.

Зима

Макар да ни е топло, когато се гушкаме с човека, когото обичаме, зимата е трудно време да открием подходящия за нас, ако все още не сме го срещнали. Това се дължи на факта, че не излизаме толкова често и настроенията ни са доста променливи.

Клиничният психолог доктор Сюзан Дейвис отбелязва: “През зимата бързаме да се приберем в гнездата си, за да се стоплим и защитим от снега”. А според Американския здравен институт, има връзка между промяната в настроенията и липсата на слънчева светлина през студения сезон (кратките дни също допринасят за това).

Не е изненада, че като си стоим предимно у дома, трудно ще срещнем някого.

Пролет

След като отминат зимните месеци, приветстваме пролетта с отворени обятия. Мнозина спорят дали пролетта е идеално време да започнем нова връзка или перфектното да приключим старата.

Според брачния и семеен терапевт доктор Джейн Гриър, задържаме връзките си през трудните зимни месеци “дори и да не е това, което искаме, защото просто е твърде мрачно, за да започнем нещо ново”. Това се променя през пролетта, когато топлото време приповдига духа ни и стимулира самочувствието ни.

Лято

А какво да кажем за сезона, в който посещаваме партита, ходим на плажове, пътешестваме и като цяло прекарваме повече време под открито небе? Макар и тези дейности да ни дават перфектния шанс да се научим как да се влюбим и да създадем нови връзки, лятото всъщност няма най-добрата репутация като сезон за започване на връзки.

Според антропологът Хелън Фишър, една от причините летните романси да не продължават дълго, е това, че постоянно сме в движение.

Макар и лятото да не е най-добрият сезон за любовта, все пак има и своите ползи. Една от тях е свободата да пробваме нови хобита. Доктор Майкъл Ф. Холик от Университета в Мичиган казва: “Да бъдеш навън променя възгледите. Слънцето потиска нивата на мелатонин, кара ви да се чувствате бодри, отворени за нови идеи и желаещи да научат нещо ново”.

Този прилив на спонтанност ви дава възможност да ходите на пътешествия и да се срещате с нови и вълнуващи хора.

Есен

Есента е най-сериозното време от годината. Точно тогава утихва цялото вълнение от лятото и се връщаме към рутината си. Този процес на забавяне прави сезона идеален за любов!

През 2012 година били анализирани сезонните тенденции във Фейсбук статусите. През есенните месеци повече необвързани хора променили своя на “Обвързан/а” или “Сгоден/а”. Есента е едно от най-добрите времена за любов, защото всички искаме да имаме някого, с когото да прекараме зимата и празниците.

Срещите са дори по-добри през есента. Скорошно проучване, проведено от изследователи в Университета по наука и технология в Хонг Конг, показва, че когато времето застудее, изборът ни за филми става по-”топъл”. Мъжете и жените са по-склонни да избират романтични комедии по време на хладните месеци заради връзката между физическите и психологическите усещания.