Най-лесното нещо, което трябва да направиш, когато напускаш токсична връзка, е да се преструваш, че никога не се е случвала, че бившият ти никога не е съществувал, че си напълно добре.

За съжаление най-лесното и най-правилното нещо, което трябва да направиш, рядко се припокриват.

Ако наистина искаш да оставиш багажа си и да работиш за изцеление от болката, която си преживяла в последната си връзка, трябва да се изправиш срещу миналото си. Трябва да говориш за случилото се. Най-важното е, че трябва да приемеш това, което се е случило, вместо да бягаш от него.

Има смисъл да не забелязваш ужасните спомени от токсичните си взаимоотношения. Сега, когато си свободна, единственото нещо, което искаш да направиш, е да забравиш за токсичната си връзка, за да можеш да продължиш напред.

Въпреки това, най-добрият начин да продължиш обаче не е да забравиш. Независимо дали ти харесва или не, твоите минали преживявания са те превърнали в човека, който си днес. Може би са те направили по-силна по някакъв начин, но също са те направили и някак по-несигурна

Ако не се занимаваш с проблемите, които токсичните ти взаимоотношения са предизвикали в момента, ще има проблеми, които ще продължават да се появяват (като въпроси, свързани с доверието и проблеми с обвързването) и няма да знаеш как да се справиш с тях.

Въпреки че боли, най-добрият начин да преминеш от токсичната си връзка е да си позволиш да почувстваш всяка емоция. Объркване. Предателство. Гняв. Тъга. Съжаление.

Ако не позволиш на тези емоции да се „освободят“ сега, ако останат дълбоко в гърдите ти и се преструваш, че не са там, те ще се появят отново в някакъв момент в бъдещето.

Забравянето за случилото се не го изтрива. Не премахва магически багажа ти, несигурността и най-дълбоките ти мрачни страхове.

Колкото и да те боли да мислиш за човека, който те е наранил най-много от всички, трябва да приемеш, че е изиграл важна роля в живота ти. Не можеш да се преструваш, че всички седмици, месеци и години, които си прекарала с него никога не са се случвали.

За известно време, да, може да успееш да се преструваш, че бившият ти никога не е съществувал. За известно време може да си в състояние да живееш напълно щастлив и безгрижен живот без него, но един ден миналото ти ще се върне, за да те преследва. Ще трябва да се справиш с емоциите си сега или по-късно, но това ще се случи в някакъв момент.

Ако искаш да се излекуваш, не можеш да се държиш така сякаш това, през което си преминала, не е важно. Не можеш да минимизираш болката, която си изпитала. Трябва да си дадеш разрешение да признаеш, че си преминала през нещо травмиращо.

След като оставиш токсичните си взаимоотношения, трябва да се гордееш със себе си, но все още имаш още една работа. Трябва да положиш усилия за излекуване. Трябва да отидеш на терапия. Трябва да преодолееш емоциите си. Трябва да решиш да поставиш психичното си здраве на първо място.\