Напълно възможно е да ядете вкусна храна и същевременно да сваляте излишните килограми.
Ресторантьорите предупреждават, че през предстоящата есен храната ще поскъпне с 8-15%, но това не бива да ни тревожи извънредно много. Много ястия могат да се поръчат на същата цена за вкъщи или да се приготвят в домашни условия и то съвсем по наш вкус! Готвенето вкъщи е не само по-икономично, но и гарантирано по-вкусно. Това е полезен трик за всички, включително и за тези, които не са успели да отслабнат през лятото, но имат шанс да го направят през септември.
А ако искаме да комбинираме в максимална степен най-доброто от икономичния и нискокалоричния подход, решението винаги е едно - салата! Салатата почиства организма, помага за свалянето на излишни килограми и може да бъде балансирана, ако добавите протеин към зеленчуците.
Представяме ви няколко топ рецепти за лесни салати, които ще помогнат бързо и лесно да постигнете желаната фигура.
Салата с калмари
Този вариант ще се хареса на любителите на морските дарове. Калмарите съдържат много йод (до 200% от дневната доза на 100 грама), който поддържа хормоналния баланс. Освен това, те са и естествен афродизиак — редовната консумация на този продукт може да увеличи либидото и да подобри общото състояние на организма.
Калории: 150 kcal на порция
Съставки:
- 200 г калмари;
- 1 авокадо;
- 1 свежа краставица;
- 2 с.л. зехтин;
- лимонов сок на вкус;
- сол на вкус;
- млян черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Почистете калмарите от ципата и вътрешностите, сварете в подсолена вода за 2-3 минути до готовност. Охладете и нарежете на пръстенчета.
Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и извадете месестата част с лъжица. Нарежете на кубчета. Нарежете краставицата на тънки лентички.
В купа смесете всички съставки, овкусете с маслиново олио, лимонов сок, сол и черен пипер на вкус. Можете да добавите любими подправки като риган, чесън, пипер, индийско орехче или естрагон за допълнителен аромат.
Зеленчукова "Четка"
Салатата, наречена „Четка“, говори сама за себе си - тя е предназначена да пречиства тялото ни. Чудесна е за диети. Освен това може да служи като допълнение към основното ястие.
Калории: 80 kcal на порция
Съставки:
- половин зелка;
- 1 глава варено цвекло;
- 1 морков;
- зехтин на вкус;
- сол на вкус;
- черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Нарежете зелето на тънки ивици и го разтрийте с ръце, за да пусне сок.
Добавете настърганите на едро морков и цвекло.
Овкусете с олио и лимонов сок и разбъркайте добре. Леката - във всички смисли - салата е готова!
Салата с пиле, ягоди и орехи
Това е балансирана салата с пилешко месо, което осигурява чист протеин. Ягодите осигуряват фибри и витамин С, а ядките - здравословни мазнини. Интересното е, че ядките, въпреки високото си съдържание на калории (650 kcal на 100 g), ви помагат да отслабнете. Те са много засищащи, така че по-късно искате да ядете по-малко. Определено не трябва да ги изключвате от диетата си, но ограничете количеството до 20-30 грама на ден.
Клории: 200 kcal на порция
Съставки:
- 150 гр. пилешко филе;
- 150 грама ягоди;
- 30 гр. орехи;
- 100 гр. зелена салата;
- 1 с.л. зехтин;
- 1 ч.л. винен оцет;
- сол на вкус;
- черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Леко посолете и подправете пилешкото филе с черен пипер, завийте го във фолио и го печете 35 минути на 180°C. Охладете и нарежете на кубчета.
В купа сложете листата от салата (можете да ги накъсате с ръце), нарязаното пилешко и нарязаните ягоди.
Поръсете с натрошени орехи и овкусете салата със зехтин и винен оцет. Внимателно разбъркайте.
Салата с диня и фета
Това все още е истинска лятна глезотия. Съветвам ви да го приготвите преди да е свършил сезонът на дините. Динята съдържа 90% вода и само 30 калории на 100 грама. Между другото, това е видът салата, който помага на Кейт Хъдсън да поддържа форма. Към него актрисата добавя и рукола - можете да опитате и двата варианта.
Калорично съдържание: 120 kcal на порция.
Съставки:
- 200 гр. диня;
- 50 гр. сирене фета;
- 4 листа зелен босилек;
- 1 ч.л. зехтин;
- 1 ч.л. балсамов оцет;
- сол на вкус;
- черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Премахнете семките от динята и я нарежете на кубчета. Нарежете сиренето фета на кубчета.
Добавете нарязан босилек и разбъркайте.
Овкусете с микс от зехтин, балсамов оцет, сол и черен пипер.
Салата с тиква, боровинки и рикота
Рецепта за любителите на необичайни вкусови комбинации. Тук вкусът на тиквата се преплита с киселостта на боровинките и кремообразността на сиренето. Сега боровинките могат да бъдат намерени във всеки супермаркет - или дори набрани в гората. Подхранваща, разнообразна салата, която ще бъде отлично решение за обяд.
Калории: 220 kcal на порция
Съставки:
- 200 гр. тиква;
- 1 чаша боровинки;
- 100 гр. сирене рикота;
- 2 с.л. зехтин;
- 1 с.л. лимонов сок;
- сол на вкус;
- канела на вкус.
Приготвяне:
Обелете тиквата, нарежете я на средни кубчета и разпределете върху хартия за печене.
Може да я напръскате със зехтин и да добавите любими подправки, като канела например.
Печете при 200°C за 20-30 минути до омекване, след което оставете да се охлади.
В купа смесете тиквата, боровинките и рикотата, овкусете със зехтин, лимонов сок и сол.
Салатите са вашият най-добър приятел при отслабване и преди тренировка. Те са богати на фибри, които подобряват храносмилането и за разлика от захарта и бързите въглехидрати засищат за дълго време. Салатата може да бъде пълноценно хранене, а не добавка към него (този прием ще ви помогне да отслабнете бързо).
Тук, между другото, е лесно да експериментирате - заменете или добавете 1-2 съставки и ще получите напълно различно ястие!