Кожата е един от най-големите органи на човешкото тяло. Най-старите лечителски практики от хилядолетия насам използват директното въздействие чрез нея. Неслучайно, когато усещаме някъде болка, несъзнателно хващаме болното място. А родителите поставят ръка върху парещото от температура чело на децата. Разтриването и масажите, баните и компресите са част от лечебното изкуство още древността. За прилагането им векове наред са се използвали редица лечебни растения и субстанции. А днес имаме на разположение и лекарствени средства, които достигат чрез кожата до всички проблемни зони и въздействат върху организма на ниво клетка.

Масажи за всяка възраст и срещу всяка болка

Чрез кожата е възможно да се осъществи едно дълбоко въздействие върху организма. Особено подходящи за лечение чрез външно нанасяне и масаж са Шуслеровите соли под формата на мехлеми. Шуслеровите соли са минерали, разредени до степен, в която могат да преминат директно през клетъчната мембрана и да коригират нейните дефицити и дисфункция. В здравия организъм те доставят енергия и го поддържат в баланс. А за болния те са онези малки, но силни помощници, които могат да възстановят здравето.

Масажът е един от най-древните методи за лечение. Чрез директно докосване с ръце, чрез нежно погалване и кръгови движения, се подпомага кръвооросяването. Масажите усилват енергията на тялото по нервната система с нейните милиарди клетки. Когато масажът се извършва с Шуслерови мехлеми и се съчетае с вътрешен прием на солите под формата на таблетки, ефектът и лечебното им въздействие се увеличават многократно.

Масажите са много полезни и приятни и за децата. Освен като лечебно средство, те са една чудесна възможност да дадем на детето онези минерални соли, които подкрепят неговото развитие. Най-малките реагират чудесно на действието на Шуслеровите мехлеми. Достатъчно е да се направи лек, нежен масаж на корема на бебето при колики или на гърдите и гърба при температура, за да отминат бързо оплакванията. Ето как можете да използвате Шуслеровите мехлеми за бързо лечебно въздействие при различни здравословни проблеми:

При настинки с температура и общо неразположение

- При температура до 38,5° С – на всеки 5-10 мин. се приема по 1 табл. от Шуслерова сол №3 – солта за първа помощ при настинка и инфекции. Прави се лек масаж на гърдите и гърба с Шуслеров мехлем №3 (2-3 пъти дневно). Прилага се до спадане на температурата.

- При температура над 38,5° С – редуват се соли №3, №5 и №8 (по 1 табл. на 5-10 мин.) и също се прави лек масаж на гърдите и гърба с Шуслеров мехлем №3.

- При главоболие при настинка или грип с мехлем №3 се намазват двете слепоочия и точката между веждите няколко пъти дневно.

- При хрема и синузити с белезникави, жилави секрети се приема Шуслерова сол №4 – 3 пъти по 2 табл. дневно. Намазва се и лицето с Шуслеров мехлем №4 в следните области: точката между веждите и от двете страни на носа, 3 пъти дневно.

- Ако хремата е водниста, обилна и води до раздразнение и разраняване на ноздрите и кожата около носа, засегнатите места се намазват с мехлем №8 няколко пъти дневно – води до бързо възстановяване на разранените участъци.

При колики, болки и крампи – за релаксация и обезболяващо

- При болки и колики (стомашни оплаквания, предменструален синдром и др.) се прилага Шуслерова сол №7 като „Гореща 7” – 10 табл. от солта се разтварят в чаша топла вода и течността се пие бавно, на малки глътки с жабуркане. Прави се и нежен масаж в областта на корема с Шуслеров мехлем №7.

- При бебешки колики - 3 пъти дневно по 1 табл. от сол №7 се разтваря в малко преварена вода и се дава на бебето. Прави се и нежен масаж на коремчето с мехлем №7 - спираловидно (от пъпчето навън) по посока на часовниковата стрелка, 2-3 пъти дневно.

- При претоварване, схващане и болки в областта на врата – приема се Шуслерова сол №1 и сол №7, 3 пъти по 2 табл. от всяка сол дневно. Редуват се и мехлеми №1 и №7, които се нанасят с потупване в областта на врата и раменете. Терапията релаксира и успокоява болката.

- При порезни рани, драскотини и контузии с натъртване или навяхване, както и при изгаряния първа степен или слънчево изгаряне се намазват засегнатите участъци няколко пъти дневно с Шуслеров мехлем №3.