За съжаление, този проблем се среща често днес. Ето какво трябва да знаем за него.

Можете ли изведнъж да развиете непоносимост към глутен?

Можете да развиете непоносимост към глутен внезапно, в зависимост от генетичните фактори. Някои хора имат симптоми на това състояние по-рано в живота, докато други нямат признаци, докато не станат по-възрастни. Ако внезапно имате симптоми, трябва да посетите лекаря си за тестване и лечение.

Как да се тествате?

Лекарят ви може да препоръча да опитате безглутенова диета, за да проверите дали имате непоносимост към него, или не. Имайте предвид, че други състояния, като целиакия и алергии към пшеница, могат да причинят подобни симптоми.

Ако елиминирането на глутена от храненето ви облекчава симптомите, това обикновено показва непоносимост към него. Лекарят ви може да ви тества за алергии към пшеница или цьолиакия, ако е необходимо.

Прекомерното количество газове признак ли е?

Прекомерното количество газове може да е признак за подобна непоносимост. Могат да се появят и други проблеми с храносмилането, като подуване на корема. Имайте предвид, че прекалено многото газове са свързани и с други здравословни проблеми, така че е важно да посетите лекаря си.

Колко време след ядене на глутен започват симптомите?

Ако имате чувствителност, може да имате симптоми малко след хранене. При някои хора те започват няколко часа след него. За други могат да започнат до един ден, след като са консумирали храна с глутен.

Какви са първите признаци?

Непоносимостта към глутен може да причини широк спектър от симптоми. Признаците на това състояние, които се появяват за първи път, варират за всеки човек.

Когато имате такава непоносимост, може да изпитате газове, подуване, болки в корема или други храносмилателни проблеми. Други признаци, които могат да се появят, включват запек, диария, главоболие, гадене, умора и болки в ставите.

Колко време отнема прочистването на тялото?

Това варира за всеки човек. Някои хора започват да се чувстват по-добре само след няколко дни от елиминирането на глутена от диетата си. За други симптомите не изчезват за няколко седмици или повече. В някои случаи те могат да изчезнат и по-рано.

Може ли непоносимостта към глутен да изчезне?

Непоносимостта към глутен не е напълно изяснена в сравнение с целиакията. Това състояние обаче може да не е хронично или постоянно. Промяната в храненето може да ви помогне да се справите, но може да откриете, че не е необходимо да продължите да спазвате диета без глутен до края на живота си.

Как изглежда храненето без глутен?

Глутенът се използва в определени видове храни. Може да го намерите дори и в някои лекарства. Когато трябва да преминете към безглутенова диета, трябва внимателно да четете етикетите и да избягвате храни с такова съдържание. Много от тях са без глутен, включително киноа и други пълнозърнести храни, цитрусови плодове, моркови, някои други зеленчуци и протеини.

Как да елиминирате глутена?

Можете да премахнете глутена от храненето си, като четете етикетите на храните и на лекарствата. Избягвайте да приемате такива, които го съдържат.

Можете ли да развиете непоносимост към глутен през 20-те си години?

Да, освен това тя може да възникне и когато сте по-възрастни.

Ако изпитвате симптоми на непоносимост към глутен, обърнете се към специалисти, които могат да предложат диетичен план, съобразен с нуждите ви.