Всички знаем колко сладки и невинни са малките деца. Със звънкия си смях, миловидната си усмивка и разваленото изговаряне на най-обикновени думички, те могат да спечелят всяко сърце. 

Но тези мили ангелчета не са чак толкова невинни. Те умеят да преговарят. Те са безкомпромисни. Те нямат етични правила, които да спазват и когато поискат нещо, не се свенят да го постигнат с всички сили - позволени или не.

На какво можем да се научим от тези безскрупулни бизнесмени?

Никога не се отказвайте. Ако имате идея, но бъде отхвърлена не всичко е приключило.

Децата не се отказват, когато мама не иска да им купи близалка. То отива при тате, баба, дядо, леля, кака и все някой в един момент казва "да". 

Никога не позволявайте да отложат исканията ви. Щом искате нещо, не се примирявайте с "някой ден" и "по-нататък".

Малчуганите не мислят в перспектива. Те живеят за мига и щом пожелаят нещо, то трябва да се случи в момента, най-много с ден закъснение.

Никога не приемайте отказа за поражение. Щом имате цел, трябва да я постигнете.

Децата не се възприемат като губещи. Те ще се борят с всички сили и ще прибегнат и до най-подлите методи, за да постигнат целта си. И най-важното е, че не ги интересува колко невинни жертви ще паднат в битката.

Никога не правете компромиси. Вие заслужавате това, което искате и нищо по-малко.

Детето не приема друго, освен това, което е поискало. При него не протичат преговори. Желанията му са ясни и конкретни.

Децата никога не спират да се упражняват в преговарянето

За нас дискусиите относно нещо, което искаме са рядкост. Не водим преговори за заплатата си всеки месец, нито оспорваме цената на храната или пък се опитваме да смъкнем от сметката в ресторанта.

Ежедневието на децата е друго. Те водят непрестанни преговори с други безкомпромисни и безскрупулни деца като тях. Всеки ден на детската площадка те се опитват да постигнат своето и то сред десетки други, които също искат да постигнат своето. 

А, ако нещата не се получават - удар с лопатка по главата. Както се казва в "Ние, врабчетата":

'Когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбере."