Кой не обича бонбони? Да, едва ли има такъв човек... Точно поради тази причина, екипът на Dama.bg, реши да ви разкрие няколко интересни факта за тези сладки изкушения, които да разнообразят сивият мрачен есенен ден. Ето ги и тях:
Най-странните бонбони... са финските. Може да си купите със солен или кисел вкус. Предлага се и един вид, чийто вкус доста се доближава до този на нефта.
Най-популярните бонбони... се смята, че са пралините. Те са номер едно на немския и швейцарския пазар, а за първи път са създадени специално за френския посланик в Германия, през 1663 година.
Най-големият бонбон... тежи 633 кг и е висок от 1.68 м. Това е мечето „Хаги бой”, чиято отливна форма била с тегло 4 тона. Сместа, която изсипали в нея, изсъхнала едва след 2 седмици, след което била извадена и полирана, така, че да получи своя примамлив блясък.
Най-романтичните бонбони... претендират да бъдат тези с ягодов пълнеж. Все пак ягодите са може би най-силният афродизиак сред плодовете. Освен тях, психолозите казват, че по-срамежливите натури предпочитат бонбоните с ядки, а креативните личности – тези с кокос. За хората с по-решителен и силен характер остават изкушенията, съдържащи в себе си омайните вишни.
Печени бонбони... що за чудо е това? Е, става дума за познатите ни, най-вече от американските сериали „маршмелоу”. По принцип стават както за директна консумация, така и като гарнитура към печени меса. Бонбоните са много предпочитани от кетъринг компаниите при организирането на различни коктейли във Великобритания, САЩ, Канада, Мексико, Австралия и Нова Зеландия.
Най-голямата бонбониера... е с размери 2.5 на 1.5 м и побира 800 кг шоколадови бонбони. Поводът за създаването й е кулинарното шоу „Master Food”.
Най-космическите... буквално, става въпрос за бонбони, изпратени в космоса, по поръчка на руски космонавти от станция „Мир”. Изпратеният вид бил този на клечка – близалките Chupa Chups, а събитието ги направило популярни както на Земята, така и в космическото пространство.
Най-изкушаващите бонбони... са правени през 19 век. Славата им била такава, понеже знатните рускини се възползвали от възможността при посещение на даден прием или тържество да си открадват няколко бонбона. Тогава не съществували фабрики и всеки сладкар сам създавал рецептата за своите бонбони.