Доскоро мъжката контрацепция се изчерпваше с два метода – презервативи и вазектомия. Първият много често не е сигурен, а вторият обикновено е необратим. През последните години обаче учените разработват различни мъжки противозачатъчни средства, които се очаква скоро да излязат на пазара.

Един от най-обещаващите продукти е „Васалгел“, който се инжектира в семепроводите и по този начин блокира пътят на спермата.

Сигурни сме, че много господа ще се ужасят от думата „инжектира“, но от екипа обясняват, че процедурата е много по-безболезнена от вазектомията, освен това е лесно обратима.

Засега „Васалгел“ е тестван само върху животни и предстоят още изследвания, за да се види дали действа и при хората. Последните експерименти са направени с 16 макака разус.

След инжектирането на гела маймуните са наблюдавани в изолирана среда за една седмица, а след това да върнати отново при своите женски партньорки. За период от две години учените са установили, че маймуните продължават да се чифтосват, но нито една женска не е забременяла, което потенциално прави гела 100% сигурен.

Преди бяха правени опити и с хормонални инжекции, но тестваните мъже съобщаваха за странични ефекти като понижаване на тонуса, депресия и мускулни проблеми. Докато при гела не се наблюдават никакви поведенчески промени у маймуните.

В предишни тестове, но със зайци, учените доказват, че процедурата е напълно обратима – за целта в каналите се инжектира определен разтвор, който „отмива“ гела. Предстоят още тестове, за да се докаже, че същият метод ще подейства при маймуни и хора.

Учените отбелязват, че неслучайно са избрали тези маймуни. Тяхната репродуктивна система много прилича на човешката, освен това отделят повече сперма при еякулация. „Шансовете гелът да е ефективен и при хора е много голям“, казват от екипа.

Според професор Алън Пейси идеята за надежден мъжки контрацептив ще предизвика глобален интерес: „Идеята да се замени традиционният метод на вазектомията чрез гел, който да се инжектира в семепроводите, не е нова. Но в през последните години не се наблюдаваше особено развитие при разработването на тази идея, ето защо това проучване е една полезна крачка в правилната посока.“

Засега не се знае кога точно гелът ще е достъпен на пазара и дали ще се стигне до това. Скоро предстоят тестове и с хора.