Бъдещите родители съвсем скоро ще могат да видят как неродените им още деца се протягат, преглъщат и дори как си играят с пъпната връв. Всичко това ще е възможно благодарение на нов ЯМР скенер (Магнитно-резонансна томография).

Родителите ще трябва да се примирят, че изображението все пак ще бъде черно-бяло и зърнисто, но затова пък новият скенер ще може да покаже дори сърцето на бебето. Туптящото сърце в 20-тата седмица е с големината на монета, но все пак ще може да бъде наблюдавано от родителите.

Скенерът се разработва от екип в Лондон, който се надява технологията им постепенно да стане достъпна и по света.

На видеото, публикувано от екипа, ясно може да се види едно бебе в 20-тата седмица, което се протяга в утробата и дори мести пъпната връв.

Новият скенер използва алгоритми, магнитно поле и радио вълни, за да предостави видео с високо качество. По този начин родителите и лекарите могат да добият по-ясна представа какво бебе да очакват.

Видеото наистина изглежда изумително, защото заснемането на 20-седмичен зародиш не е никак лесно: „В този момент зародишът е много малък. Неговото сърце, например, с всичките си малки камери и клапани, е голямо само 15 мм – колкото едно пени“, казва Дейви Лойд, част от екипа, разработващ скенера.

За разлика от стандартния ултразвуков скенер, високотехнологичните скенери показват какво се крие под кожата на детето. От друга страна, те превъзхождат вече съществуващите магнитни скенери, защото дават много ясно изображение дори на бебета, които се движат много.

„При ултразвуковите скенери се получават много добри изображения, но това не е така при всеки пациент. Ние използваме ултразвуковите скенери, за да видим органите на бебето, а това невинаги е лесно. Зависи от възрастта на зародиша, как е разположен в утробата, размерите на майката и от много други фактори. Магнитният резонанс използва силно магнитно поле и радио вълни, за да създаде изображението, затова той не е толкова ограничен, колкото ултразвука. Магнитният резонанс може да види вътрешните структури на бебето, независимо дали на пътя му има кост, мускули или мазнини. Освен това в много случаи той ни дава по-детайлно изображение от ултразвука. Много е важно да кажем, че той е една от малкото безопасни техники за наблюдение на бебето в утробата“, обяснява Дейвид Лойд.

Благодарение на този скенер много усложнения могат да бъдат забелязани на ранен етап и дори да бъдат напълно избегнати с правилното лечение.

„Скенерите са невероятни, защото помагат на майки, татковци и дори други членове на семейството да се привържат към бебето още в утробата“, казва Кати Рансън. „За една бременна жена няма по-емоционален момент от този да види как нероденото й бебе се движи в утробата, а тези скенери правят изживяването дори по-силно. Наистина са изумителни.“

Надяваме се един ден да видим тези скенери и в България, защото видеото наистина е невероятно!