Независимо от всичко, което си чувалa, естественото раждане е възможно дори когато очакваш близнаци. Разбира се, то зависи от два фактора - от състоянието на майката по време на бременността и от положението на бебетата.

Периодът на бременност е по-кратък от 40 седмици, когато става дума за повече от едно раждане. Ако майката е имала нормална бременност до 37-ата седмица, тогава лекарят може да реши, че вагиналното раждане е приложима опция. Въпреки това, при високорискова бременност гинекологът ти може да ти препоръча цезарово сечение. Много специалисти предпочитат тази опция още от самото начало, за да избегнат евентуални усложнения.

Позицията на бебетата

Както разбрахме, тя е определящ фактор при естественото раждане. Ако и двете бебета са разположени с главата надолу, тогава шансовете ти за такъв вид раждане са много по-големи. В същото време, е възможно да родиш така, ако дори само първото бебе е с главата надолу. След като то се роди, има шанс второто да се завърти в правилната позиция. Ако обаче и двете бебчета са разположени в изправено положение, тогава цезаровото сечение е единствената възможност. Същото важи и ако те са в хоризонтално положение. Има и други условия, които са свързани с необходимостта от цезарово сечение. Например, рисковете, свързани с предлежащата плацента, тесния таз на майката, преждевременната загуба на амниотична течност, експулсирането на пъпната връв и други. Ако бебетата се родят преждевременно, то цезаровото сечение е единствената възможност. Същото важи и когато споделят една и съща амниотична торбичка или имат вродени дефекти, като свързаните близнаци.

Естествено раждане

Да родиш по естествен начин едно бебе е много подобно на това да родиш повече. И в двата случая процесът започва с контракции или когато водите на майката изтекат (отварянето на амниотичната торбичка). В случай на контракции, майката може да изчака, докато те достигнат честота приблизително на всеки 5 минути. В болницата се изчаква, докато разкритието достигне 10 сантиметра. Ако водите вече са изтекли, е добре да се изчака, докато течността е светла на цвят. Ако е по-тъмна, трябва незабавно да отидеш в болницата. При близнаците средният интервал между раждането на първото и на второто бебе е между 20 и 30 минути. Може да се случи и по-бързо, ако те са по-малки. За да ги стабилизират бързо, медицинските сестри ги слагат директно в инкубатор. След това майката може да ги накърми.

Някои препоръки, ако очакваш близнаци
1. Посети пренатален клас

Тези подготвителни курсове не само помагат на родителите да се подготвят за процеса на раждане, но също така позволяват на майките и бащите да споделят своя опит с други бъдещи родители.

2. Потърси информация за рисковете

Не го прави с цел да увеличиш тревогата и страховете си за раждането на близнаци, а по-скоро да бъдеш информирана, ако нещо се обърка. Например, усложненията, които могат да възникнат, ако страдаш от диабет или хипертония. В тези случаи рискът от кръвоизлив е по-висок. Този от други обичайни усложнения като натиск върху пъпната връв или плацентата също се увеличава. Преждевременното раждане е общ риск, когато става дума за близнаци. При 50% от случаите бебетата се раждат преди 37-ата седмица поради теглото им и размера на матката.

3. Избери си екип

С оглед на повишените рискове, е добра идея да имаш на разположение специалисти около себе си по време на раждането. Ако възникне някакъв проблем, лекарят ще може да предприеме подходящи действия с добри медицински ресурси. Препоръчително е и да има две сестри в стаята.

4. Потърси помощ след раждането

Както се казва „нужно е цяло село, за да се отглежда дете.“ Раждането на бебе носи много промени за едно семейство. Това е още по-вярно, когато става въпрос за раждането на близнаци. Добре е да имаш хора около себе си, които да ти помагат и да те подкрепят в този момент.

Разбира се, най-важното е да останеш спокойна и да гледаш на процеса на раждането положително. Щастливка си, ако можеш да разчиташ на подкрепата на партньора, приятелите и семейството си, ако очакваш две бебчета.