Едно от вълшебните градчета в България, разположено на юг, в обятията на планините, заслужено носи славата на един от най-посещаваните туристически дестинации както от българи, така и от чуждестранни граждани. Става дума за образувалия се от трите села Чепино, Каменица и Лъджете – Велинград.

Интересното си име получава от това на партизанката Вела Пеева. Характерно за града е, че това е едно от местата с много безвалежни и безоблачни дни. Тук лятото е кратко и прохладно, а зимата – дълга и мека. Типичният планински климат, чистият въздух и невероятната природа привличат вниманието на хората и им доставят необходимото спокойствие.

Безспорно, това, за което се сещаме, щом чуем Велинград, са минералните извори. Точно в този район са разположени един от най-богатите находища, около 80 на брой. Неслучайно, хората го познават като „СПА столицата на България”, която обединява най-големите балнеолечебни курорти.

Един от тях, част от забележителностите на град, е Клептуза. Той се намира в едноименния парк, а заедно с него се е превърнал в символ на Велинград. Минералният извор съчетава в себе си романтика и тайнственост. Част от него се ползва за битовите нужди на хората, а другата образува две езера, които очароват с красотата си.

Друго значимо място е крепостта Цепина. Тя е разположена в с. Дорково и през средните векове носи славата на една от най-важните родопски крепости. Няколко пъти е била отнета от българските земи, но в крайна сметка си остава в България.

Интересно, загадъчно и красиво място е пещерата Лепеница. Намира се на 12 км от Велинград. Тя е обект, който много туристи удостояват с внимание, но и има защо... Досега, дълбочината, до която стигат хората е 1400м, всичко останало търпеливо чака да разкрие цялата си прелест пред по-смелите. В нея са изградени различни зали, някои от които носят имената: „Срутището”, „Арманите”, „Концертната зала”. Разбира се, има ги и характерните сталагмити, сталактити, сталактони, малки езера, бисери, драперии и рози. Цялата пещера е изградена на три етажа.

Много важен за града е Историческият музей, който съхранява богатата история на селището. В него са направени отделни зали за Етнография, Възраждане, Археология, Художествен отдел, Нова и Най-нова история. Посетителите могат да се запознаят с над 19 000 находки, икони, стари книги, предмети от древността, снимки, документи, лични вечни и архиви на популярни личности. Към музея е създадена и сграда с експонирани зали, където туристите могат да разгледат изложби на Николай Гяуров, великденски яйца, етнографска изложба, експозиция на Вела Пеева.

Няма съмнение, че в града и около него има още какво да се види, така че, ако имате път натам, не пропускайте разходката из околността.