Необходими продукти
Продукти за тестото:
120 гр. брашно София мел екстра
40 гр. брашно София мел ръжено-пшеничен микс за хлебопекарна
30 гр. орехово брашно /или фино смлени бадеми/
60 гр. пудра захар
щипка сол
80 мл. олио
3 супени лъжици студена вода
Продукти за пълнежа
500 гр. ябълки
250 гр. дюля
сокът от 1/2 лимон
150 гр. захар
1/2 ч. лъжица канела
1 ч. лъжица есенция ром
Начин на приготвяне
В купа се смесват всички сухи съставки. Добавя се олиото и сместа се разбърква с пръсти, докато стане на трохи. Добавя се по малко водата. Оформя се тесто на топка и се оставя на стайна температура да отлежи. През това време се приготвя пълнежът. След като отлежи около 30-40 минути, тестото се разпределя с пръсти в тавичка за пай. Заглажда се на дъното в зависимост от формата на съда.
Пече се в предварително нагрята на 180°C фурна за 15 минути, като се покрива с фолио( върху фолиото слагам суров боб, за да не се подуе повече от необходимото). След това фолиото се маха и тестото се допича още 5 минути. Оставя се да се охлади.
Ябълките и дюлята се обелват и почистват от семките. Ябълките се нарязват на резенчета, а дюлите - на малки кубчета. Поръсват се с лимоновия сок, добавя се захарта и се слагат на умерен огън. Плодовете се варят 40 минути, докато омекнат и не остане вода в соса. Махат се огъня и се добавя канелата и есенцията ром. Оставя се да се охлади. Пълнежът се разстила върху опеченото тесто и се украсява по желание.
Отгоре се поръсва обилно с пудра захар или се поднася с украса от разбита сметана или маскарпоне.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук