За последните за сезона патладжани има любима специална рецепта. Тя е лесна и вкусна и става както за посрещане на гости, така и за вкусна вечеря. Единственият недостатък е, че това ястие е доста вкусно.

Необходими съставки за 6 порции

За патладжаните:
1 ½ кг патладжани
1 чаша брашно
сол
3 с.л. зехтин
1 чаша настърган пармезан
250 гр моцарела

За соса:
2 буркана цели белени домати
3 скилидки чесън, тънко нарязан
1 с. л. зехтин
босилек

Обелете патладжаните и ги нарежете на парчета с дебелина около половин сантиметър. Поръсете ги със сол и ги оставете да пуснат горчивината си. Може да ги сложите в гевгир, за да се оцеждат своевременно. Хубаво е патладжаните да се оцедят поне за 30 мин.

Сложете 1 с. л. зехтин и в него задушете скълцаните на ситно скилидки чесън. Добавете обелените домати и сосчето от буркана. Разбърквайте добре, накълцайте по-едрите парчета. Оставете да къкри на бавен огън, докато повечето вода изври и остане гъст сос. Добавете босилек.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете зехтин в тавичка. Оваляйте патладжаните в брашно и ги подредете плътно. Сложете няколко капки зехтин и печете, докато покафенее леко. Когато едната порция патладжани е готова, повторете всичко с втората порция.

След като патладжаните се изпекат, намазнете висока тавичка с няколко капки зехтин. Сложете пласт доматен сос, а отгоре плътно наредете патладжани. Поръсете обилно с настърган пармезан. Добавете още един слой от соса и след това от патладжана. Продължавате изграждането на слоевете. Следващият сложете моцарела, вместо пармезан. Завършете с още няколко слоя от патладжан, сос и пармезан.

Печете в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Патладжанът може да се окаже воднист и да отдели доста течност. След 20 минути се опитайте да я отспете и след това допечете за още 15 минути, докато ястието леко поизсъхне, но не прекалено.

Нека престои от 15 до 20 минути преди сервиране, за да стегне сиренето.