Всички гледаме на света от определена гледна точка и всеки има своя собствена. Много често не можем да намерим баланс между духовните закони на света, които са еднакви за всички, и социалните норми. Непознаването на прости духовни истини често поражда неоправдани очаквания в живота ни, което впоследствие води до разочарование и болка. Какво трябва да се направи, за да се избегне това?

Психолог и експерт в областта на психосоматиката ни предлага да разгледаме 5 неудобни истини, чието осъзнаване ще помогне за решаването на този проблем.

1. Никой на този свят не е длъжен на никого

Когато влизаме в комуникация с човек от позицията на „Ти трябва“, пренебрегваме един от най-важните закони на вселената. Всеки човек по право и по рождение има свобода на избор. Нарушаването на тази свобода създава напрежение в отношенията и от двете страни.

2. Няма такова нещо като идеален партньор

Търсенето на идеален партньор в този свят води до бягство от реалността и не ви позволява да изградите здрава връзка. Идеални хора не съществуват - всеки човек има ключова травма, която не може да бъде преодоляна и колкото по-бързо осъзнаете това, толкова повече шансове ще имате да намалите болката от разочарованието в партньора си.

3. Ключовата ви травма винаги ще бъде с нас

Всеки човек има ключова травма. Струва си да приемем, че не живеем в свят на розови еднорози и че само така се развиваме като личности. С правото на свобода на избор сами решавате дали да живеете живота си в болка или да вземете ресурс от тази травма и да извършите личностно израстване, например в терапия с психолог.

4. Вие и вашият живот сте най-голямата ценност на този свят

Често хората обезценяват живота си, погрешно вярвайки, че за да живеят достойно, се нуждаят от нещо, което нямат сега. Всъщност животът вече е ценен тук и сега, в момента на живеене. Ако човек възприема себе си като най-голямата ценност, без условия за това, а просто с факта на раждането си, тогава светът около него ще взаимодейства с него по същия начин.

5. Въображаем контрол върху живота, който не съществува

Желанието да се контролира този свят поражда повишена тревожност и недоверие, като по този начин значително се влошава качеството на живот. Светът е напълно справедлив и хармоничен и следователно не се нуждае от контрол.

Необходимо е да поемем сто процента отговорност за всички събития в живота си. И да се опитвате да контролирате нещо, което е напълно извън вашия контрол, е безполезно. Това няма да направи живота ви по-ярък или по-добър.

Ако се опитате да следвате тези прости, неудобни истини, животът ви най-накрая ще спре да бъде изпълнен с безпокойство, съмнение, ограничения и несигурност в действията ви. Ще намерите баланс между духовните закони на света и социалните норми, което ще допринесе за придобиване на нови възгледи и освобождаване от измислени предразсъдъци, които нямат абсолютно никаква връзка с реалния живот.