Светът се управлява чрез две енергии – тази на страха и тази на любовта. Първата, често добре използвана от маркетинга, ни кара да си купуваме скъпи кремове, изправени пред страха от остаряването, да раждаме деца, дори когато не се чувстваме готови за тях, за да не останем сами един ден, да се подлагаме на драконовски диети, за да не сме нехаресвани и нежелани.

Енергията на любовта е съзидателна и подкрепяща – когато я насочим към някого, ние сякаш му даваме благословия да се развива, да цъфти. Нали сте чували (а може би дори знаете от личен опит), че когато говорите на цветята те растат много по-буйно? Ако пък канализираме любовта към дадена сфера от живота ни, многократно покачваме възможностите за подем и положителни развръзки в нея.

Разбира ли обаче нашия любим емоционалния език, на който му говорим?

Представете си колко трудно биха влезли в контакт двама души, които владеят различни езици – например китайски и български. Понякога такава е и ситуацията в любовта. Характерно е, че хората я показват на другите по начина, по който те самите обичат да я получават, и това е в основата на много недоразумения в двойките. Например мъжът повтаря „Обичам те, обичам те”, а жената си мисли „Да, бе, да! Обичал ме, то на думи всеки може...Защо не ми помогне с чиниите като толкова ме обича”.

 

Обратното е даже по-често срещано – дамите ми се оплакват, че си мечтаят за страстни думи за любов, а половинките им смятат, че това са празни приказки и дори се възмущават, че вместо да оценят грижата им за семейството искат от тях да се „обясняват като ученици”. Или пък жената възприема като страхотен жест от страна на любимия, когато той й подари цветя без повод, а той никога не го прави, защото ги счита за ненужни и банални. Вместо това й обяснява, че е „невероятна” и „много я обича”.

Проблемът се корени в това, че съществуват различни езици на любовта и от това на кой от тях говорим ние, зависи както начина, по който изразяваме любовта си, така и очакванията ни към половинката. Истината е, че трябва да сме готови да научим любовния език, на който говори партньорът ни, ако искаме успешно да му показваме любовта си. Добрата новина е, че според Гари Чапмън, създателят на тази теория, въпреки че всеки човек е уникален, езиците на любовта са само 5:

1. Утвърждаващи думи

Това означава да не пестим похвалите си към любимия и по всякакъв начин да изразяваме задоволството си от това, което е направил за нас или за начина, по който изглежда – „Скъпи, благодаря ти, че ми помогна! Вечерята е страшно вкусна! Ти си толкова добър кулинар!” или „Тази риза ти стои страхотно! Много те харесвам с нея!” Насърчавайте мъжа/жената до вас, подкрепяйте го по пътя към мечтите му и той ще го извърви с много по-големи и твърди крачки.

2. Помощ

Ако това е езикът на любовта, разбиран от твоя любим/любима, колкото и време да отделиш да му обясняваш колко е велик, няма да ти свърши работа. В този случай любов се демонстрира като помогнете на мъжа си да си подреди ризите или пък на жена си с вечерята. Този елементарен жест ще е от много по-голямо значение за него/нея и от най-скъпия подарък.

3. Пълноценно време

Това не означава, че на всяка цена се гушкате и се държите за ръце, а по-скоро е правене на нещо заедно – няма значение какво е то, ако половинката ви има цялото ви внимание в този момент. Ако водите разговор, важно е да слушате с емпатия и разбиране, а не непременно да давате съвети и решения. Проявената загриженост понякога е по-ценна от излагането на цялостна стратегия и план за действие. Създавайте си спомени заедно – покорявайте върхове, пътешествайте, променяйте дома си или просто се разходете – не е нужно да е екстремно, за да бъде вълнуващо и приятно.

4. Физическо докосване

Кожата е най-големият сетивен орган и можете да се възползвате максимално от това като се галите, целувате, държите за ръце, правите секс. Помнете, че често една прегръдка има много по-силно въздействие и показва по-голяма подкрепа от хиляди думи. Понякога дамите се оплакват, че всеки път, когато докоснат партньора си, той приема това като прелюдия към секс. Ако попадате в тази категория, следващия път не му се сърдете, а се отпуснете и се насладете – твърде вероятно е именно чрез физическия контакт той да ви демонстрира любовта си.

5. Получаване на подаръци

Не е задължително те да бъдат скъпи и луксозни. Достатъчно е да са без повод и купени с мисълта да зарадват половинката. За хората, които разбират този език на любовта, те са символ на грижа и топли чувства. В никакъв случай не купувайте като личен подарък неща, които са нужни за съвместния ви бит, особено пък за кухнята. Повярвайте ми, тиганът не е подходящ дар за нито една жена на света, както и за нито един мъж, дори и да обича да готви.

Ако не можете да прецените кой е вашият любовен език, задайте си въпроса – какво правят другите, което ме наранява най-силно? Обратното на това е вашият любовен език. Запитайте се и как обикновено изразявате любовта си към другите. Твърде вероятно е точно това да е нещото, което имате нужда да получите, за да се чувствате обичани.

За да разберете какъв е любовният език на вашия любим или на близките ви приятели, можете да им зададете същите въпроси. По-добрият начин обаче е да комбинирате петте езика и да проверите на какво те откликват най-силно. Любовта си струва всяко усилие, а посаждайки любов, ще пожънете любов! Пожелавам ви богата реколта!

Обичам ви,
Наталия