По отношение на темата за забременяването съществуват два враждуващи лагера. Не, не говорим за дамите, които предпочитат да родят секцио и поддръжничките на естественото раждане.

Някои жени смятат, че забременяването е нещо, за което се говори прекалено малко в съвременното общество и че е необходимо дамите да говорят открито за това и да споделят всичко, което са научили, докато са се опитвали да заченат. Другият лагер е на съвсем противоположното мнение – членуващите в него жени смятат, че темата за забременяването е прекалено дъвкана в обществото и им е дошло до гуша от подмятания „Време ви е за детенце” веднага щом съобщят възрастта си. Тези дами не разбират защо през 21 век, все още съществуват глупави предразсъдъци по отношение на забременяването.

Независимо към кой лагер принадлежите, едно е сигурно– не съществува добре звучаща дума, с която да назовем „опитите за забременяване“. Все пак това е евфемизъм за „да правиш много предварително планиран секс“ и това само по себе си прави темата изключително деликатна и подходяща само за най-близкия кръг от приятели. Никак не е комфортно да разговаряш за това с баба си и дядо си, преподавателката си по йога, таксиметровите шофьори или всеки друг, с когото по принцип ти е трудно да подхванеш тема по-различна от това какво е времето.

С други думи, това “да опитваш да забременееш” е широко използван евфемизъм за най-интимния акт между двама хора, който сам по себе си предполага, че това действие е лишено от всякакво забавление. „Опитите“ не са нищо по-различно от правене на секс без предпазни марки и противно на всичко, което сме учили в училище и сме чели в брошурите, повечето жени не забременяват в секундата, в която пропуснат да използват контрацептиви. Това, за което реално говорим, когато подхванем темата за „опитите“, със сигурност не е никак романтично. Или както казва една приятелка, истинското значение на понятието “да опитваш да забременееш” е: „Да правим секс в 11 вечерта, без да сваляме дрехите и да го правим всеки път когато има поне малък шанс да съм в овулация и идеята за секс не ни кара да повърнем“ (забележка: тази жена обожава съпруга си! Просто не харесва напрежението от „опитите“). Защо не съществува дума за това иначе прекрасно действие, в която да няма толкова много неловкост?

Но за мен и повечето ми приятелки, реалният проблем не е толкова в идеята за „опитите“, колкото в идеята за вероятния „провал“. Статистиката никак не ни помага да се отървем от притеснението си: едва 20% от двойките, които не страдат от репродуктивни проблеми успяват да заченат в рамките на 1 месец, а 70% от тях успяват след 6 месеца опити. Това със сигурност означава, че дори и те преживяват множество „провали“. А тези цифри дори не включват дамите и техните партньори, които имат здравословни проблеми, които пречат на забременяването. Това никак не се случва рядко – 11% от дамите, които са във фертилна възраст, се сблъскват с така наречената „нарушена плодовитост“.

При близо 40% от двойките, които все още са нямали деца, проблемът е изцяло в мъжките репродуктивни способности, но със сигурност жените са онези, които понасят всички самообвинения, срам и тъга, които вървят ръка за ръка с трудното забременяване. Известно е, че самооценката на жената е пряко свързана с тялото й, а това да не успява да забременее означава, че се проваля в една от най-основните си функции. Според моя приятелка жените не трябва да са подложени на такова напрежение относно нещо, което не зависи единствено от тях и което не биха могли да контролират по никакъв начин. А със сигурност „опитите“ са съпроводени от изключителен натиск – самата аз насила признах, че „опитвам“, след като осъзнах, че приятелите и семейството ми броят седмиците и месеците, в които не им се обаждам, за да им съобщя „голямата новина“.

Съществува разгорещена дискусия относно решението да нямаш деца, но въпреки това милиони жени по света прекарват голяма част от зрелите си години (а често и тийнейджърските), подтискани от мисълта, че обществото очаква от тях да бъдат майки, докато те самите не се чувстват готови. При мъжете напрежението изобщо не е толкова сериозно и това е всеизвестен факт.

Добрата страна на „опитването“, разбира се, е постигане на желаната бременност. Но както разбрахме от статистиките по-горе – това се случва далеч по-рядко, отколкото си мислим. И въпреки това сме заринати от истории за дами, които никога не са „опитвали“, а сякаш ненадейно са забременяли. Всички те карат онези жени, при които чудото не се случва и след месеци опити, да изглеждат още по-тъжни, жалки и отчаяни в „опитите“ си. Известните личности също поставят подобен пример пред младите девойки – така например Гери Халиуел, Кортни Кардашиян и Ашли Симпсън разказват, че не са правили „опити“ за забременяване, а просто им се е случило. „Щастлив инцидент“ е и бременността на Меган Фокс – тя самата дори сподели пред Елън ДеДженерис, че не е позволявала на съпруга си да се „доближи до нея“ след втората й бременност, защото не била готова за трето дете. Да, Меган, чудесно. Сякаш досега имахме малко причини да ти завиждаме, че трябва да навираш плодовитостта си в носовете ни? Но звездите дори не са най-страшното - многобройните начини да споделиш щастливата вест с близките (и не толкова близките) си хора ни карат да се чувстваме по-потиснати от всякога: като се започне снимка на малки обувчици до големите обувки на родителя в Инстаграм, креативни рисунки върху бременния корем и дори бременни емотиконки.

Не съществува ли и алтернативен вариант? Не можем ли да измислим термин, който да не съдържа в себе си идеята, че „опитите“ често са съпроводени от провал? Да кажеш, че „правиш секс без предпазни мерки“ не е подходящо пред роднини и колеги. Всъщност не съществува и подходящ термин, с който да се замени „правенето на секс“. Да, има безбройни вулгарни фрази, както и романтични термини като „правене на любов“ и прекалено медицински като „копулация“. И всички те не предполагат последствието от съответното действие, което е и най-важния елемент на „опитването“. Да опитваш да забременееш не е просто да правиш секс – а да правиш секс с цел.

Най-забавна е историята на трета моя приятелка - когато някой я попита дали правят опити за дете, тя усмихнато отговаря: „Не, просто правим много секс, защото ни харесва“ и се впуска в подробности. Обясни, че е започнала да говори така, защото смята, че щом хората се месят толкова навътре в личния й живот, заслужават да получат дори и информацията, за която не са питали. И е права.

Може би не трябва да търсим нова дума за това. А да накараме хората да разберат, че въпросът е твърде личен и да се надяваме, че това ще намали запитванията им по темата. До тогава просто ще продължим да опитваме.

- Клоуи Скама