Необходими продукти
3 яйца – отделяте единия жълтък за намазване
1 кг. брашно (колкото поеме)
1/2 ч.ч прясно мляко или хладка вода
1 с.л. сол
2 с.л. захар
1 кубче жива мая олио, маргарин или краве масло
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне
Слагате кубчето мая натрошено в купичка и заливате с прясното мляко (хладката вода). Добавяте 2 с.л. захар и 2 с.л. брашно.Оставяте маята да се активира. Слагате брашното в дълбок съд. Правите кладенче и добавяте двете яйца и единия белтък, заедно със солта. Слагате готовата мая и замесвате меко тесто. Оставяте тестото да втаса във фурната на слабо или върху тенджера с вряща вода. Оформяне на питка цвете: Замесвате тестото още един път и започвате да го делите на малки равни топки кратни за 3. Тук вече идва истинският майсторлък. Разтопете маслото и маргарина на водна баня.Трябва да разточите топките на еднакви кръгчета. Готови цветя за питка цвете Започвате да оформяте цветята, които ще наредите в предварително намаслената тава или покрита с хартия за печене. Нареждате едно върху друго 3 кръгчета, които мажете с масло между тях. Сгъвате ги на две и с помощта на шиш за печете притискате както е показано на видеото. След това сгъвате тестото в другата посока и отново със шиша притискате. Вашето цвете е готово. Подреждате ги в тавичката и ги оставяте да втасат още едни път на топло във фурната или върху тенджера с гореща вода на котлона. Когато вашите цветя уголемят своя обем, мажете ги с разбития жълтък, към който добавяте малко вода и слагате да изпечете във фурната.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук