Целулитът е един от най-често срещаните проблеми при жените - той ни кара да се чувстваме не достатъчно красиви, не достатъчно секси и в не достатъчно добра форма, за да се появим на плажа. Това води до ниско самочувствие, което нито една дама не заслужава. Затова нека разгледаме няколко по-непопулярни, но ефективни начини за справяне с портокаловата кожа. 

Надникни в миналото си

Много пъти сме говорили, че всяко физическо състояние има своя емоционална първопричина, това важи и за целулита, разбира се. Той се появява по-често при дами, при които се наблюдава прекалено вторачване в болката от ранното детство, придържане към оскърбленията и препятствията от миналото, трудности в стремежа да вървиш напред, страх от избор на собствена посока. Знаем, че е понякога е доста трудно, но опитай се да разровиш по-дълбоко тези проблеми. Никога не е добър вариант да носиш със себе си подобно бреме. Подготвили сме ти и няколко утвърждения, които ще ти помогнат да се освободиш по-лесно от старите си мисловни модели: "Прощавам на всички.", "Прощавам на себе си.", "Изоставям всички преживявания от миналото.", "Аз съм свободна.".

Не робувай на предразсъдъци

В нашето съвремие всички жени сме подложени на почти непостижими стандарти за красота. На дамите от предишните поколения не им се е налагало да се състезават с красивите модели от списанията и телевизията и не са се притеснявали да имат нито целулит, нито стрии. Знаеш ли например, че думата "целулит" не е била известна преди 1968 г., когато се появява в модната библия сп. "Воуг"? От тогава насам всички представителки на нежния пол започнали да се вторачват в портокаловата си кожа, въпреки че според статистиката 80% до 90% от дамите в световен мащаб имат целулит.

Вода! Вода! Вода!

Превърни водата в своята любима напитка. Пий сутрин на гладно вода с лимон, за да балансираш своето ph, да детоксикираш организма си и да се хидратираш. Това ще ти помогне много в борбата с целулита.

Раздвижи ... лимфата!

Между появата на целулит и лимфната система има пряка връзка, която малко жени знаят. За разлика от кръвоносната система, лимфната не разполага с орган, който да я изтласква из цялото тяло, достигайки всички негови точки, затова нейното разпределение зависи изцяло от нашата физическа активност. Когато притокът на лимфа и нейната циркулация намалее или се забави, прочистването на организма става затруднено, влошената циркулация пък отслабва вените и капилярите, а целият този сложен процес води до натрупването на мазнини. Спомнете си затова следващия път, когато решите да пропуснете тренировката си. 
Потта също помага за прочистването на лимфната система на организма, така че не се срамувай и не се страхувай да се поизпотиш. Има много варианти - кардио, хот йога или пък просто сауна.

Изчеткай тялото си

Масажът и изчеткването на тялото със суха четка могат да направят чудеса. Както всеки ден сресвате косата си и миете зъбите си, е добре и да изчетквате кожата си - така тя ще се детоксикира и ще минимализира целулита. Най-добрият начин е да практикувате изчеткването в банята, като започнете отдолу нагоре, а след това вземете душ. Така отново ще раздвижите лимфата си, ще намалите целулита, кожата ви ще стане по-мека и свежа и ще подобрите циркулацията в тялото си.

До втръсване - внимавай какво хапваш

Сигурно ти е омръзнало да слушаш колко важно е храненето, за да се чувстваш добре и да нямаш целулит. Истината е, че без диета, резултатите които ще постигнеш наистина няма да бъдат големи. Елиминирай преработените храни и се стреми да се храниш с храни, които са максимално близо до естественото си състояние, наблегни на плодовете, зеленчуците и ядките. Хапвай алакализиращи храни като спанака, например. Много е важно и да внимаваш със солта, тя кара тялото ти да задържа вода, което пък прави кожата ти да изглежда подпухнала. За борбата с целулита е добре да знаеш, че често той е причинен от прекомерната употреба на животински продукти. Месото, млякото и техните производни в комбинация с химикалите за кулинарната им преработка внасят в тялото много белтъчни структури, които трудно се преработват и изхвърлят. Така те се отлагат в съединителната тъкан под формата на неприятните бучици в кожата на бедрата, седалището, ханша и корема. Не е изключена и появата на омразните трапчинки по ръцете, особено при хората с много излишни килограми.

Детокс и пак детокс!

Време е да разбереш, че кожата ти не е отделен орган със собствен живот. Нейното състояние е въпрос, разбира се, на генетични фактори, но не по-малко и на начина ти на живот! Освен това кожата най-точно отразява дали пълноценно функционират органите за прочистване на тялото каквито са стомахът, червата и черният дроб. Така че преди да се втурнеш да премахваш целулита, направи си равносметка какво правиш със себе си – приемът на силни лекарства, алкохол, цигари, мазни и калорични храни затормозява работата на всички системи в тялото, които трябва да изхвърлят токсините и натрупаните шлаки. Битката с целулита ще бъде напълно безрезултатна, ако първо не изметеш от организма всичко, което му тежи. Лесен начин за това е преминаване на леки и здравословни храни, повече движение и комбинация от Шуслерови соли, която чисти кожата и цялото тяло. Трябват ти соли №6, №8, №9, №10 по 3 таблетки от всяка на ден поне 1-2 месеца, за да се забързат процесите на детокс във всички органи и тъкани.

Грабни природните оръжия!

За да възвърне кожата естествения си и хубав вид, надникни в нейната структура. На първо място тя е изградена от съединителна тъкан, която осигурява здравина и еластичност. Всички знаем, че без еластичност тя се отпуска, повяхва и загубва привлекателността си. При целулита, освен разхлабване на еластичните влакна в кожата, се получава и специфично раздуване заради складираните там токсини. Тоест от една страна трябват вещества, които да стимулират еластичността и образуването на колаген в нея, а от друга – такива, която я чистят в дълбочина. Неслучайно те се съдържат в самата кожа и основната ти задача е да ги държиш в оптимални нива, за да изтриеш целулита по-бързо. Аницелулитната ти терапия трябва да включва: естествената съставка за еластична кожа – сол №1 калциев флуорид, естествения стимулатор на колагеновия синтез Шуслерова сол №11 силицея, както и сол №4 калиев хлорид, която изгражда структурата на кожата (самите колагенови, еластинови и фибринови влакна). В допълнение е задължителен природният чистач сол №12 калциев сулфат, която буквално измита токсините и шлаките от съединителната тъкан. Добри резултати, ще постигнеш с последователност и по 5 таблетки от всяка Шуслерова сол на ден поне за 3-4 месеца. Не забравяй, че соли №1, №11 се натрупват бавно и щом има липса на тях в кожата, това означава, че липсват в цялото тяло. Затова последователно и упорито следвай твоя план за борба с целулита, за да дойдат видимите резултати.