Рей Томлинсън – човекът, който създаде имейла и избра символа @ за изписването на мейл адресите, почина на 74-годишна възраст. До последно той работеше за компанията Raytheon в Кеймбридж, щата Масачузетс.

Томлинсън създаде имейла през 1971 г. за ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) – мрежата, използвана от изследователи и военни, която впоследствие прерасна в интернет.

Рей Томлинсън е роден на 23 април 1941 г. в Амстердам, щата Ню Йорк. През 60-те години той завършва престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). Когато изобретява имейла, той работи за Bolt Beranek and Newman, изследователската компания, която днес се казва Raytheon BBN Technologies.

През 1998 г. списание Forbes цитира Томлинсън, който при представянето на имейла помолил колегите си: „Не казвайте на никого. Това не ми беше поставено като задача и никой не е очаквал да работя върху този проект”.

„Наистина не му бяхме давали такова задание. Той просто търсеше някакво приложение на ARPANET” – се казва в съобщение на Raytheon.

"Първият имейл бе изпратен между два компютъра, които бяха един до друг и свързани с ARPANET. Първото послание бе нещо, което лесно можеше да се забрави, и затова не съм го запомнил" – казва в едно от интервютата си изобретателят.

Той избира знака @, търсейки по клавиатурата символ, който да не се използва за друго и същевременно да бъде логичен.

„Ако не го бях избрал, този символ вероятно щеше да изчезне от клавиатурите” – споделя Рей. За откритието си, което промени живота на всички хора по света, Томлинсън получи множество технологични награди.

„Той гледаше много философски на откритието си. Колкото и да е странно, не беше пристрастен към имейла, както повечето хора в наши дни” – се казва в съобщението на компанията Raytheon.