Обредният хляб за Бъдни вечер е традиция, която всяко семейство спазва. В различните краища на страната царуват различни обичаи – някъде питката е содена и постна, другаде – богата и красиво оплетена.

Избрахме да ви почерпим с една от най-благоуханните рецепти от книгата. Дори да не я приготвите за Бъдни вечер, тя е толкова лесна и вкусна, че би превърнала всяка друга вечер у дома ви в празник. Ето как се приготвя Погача за Бъдни вечер по рецепта на Манчев и Шишков:

Погача за Бъдни вечер от Северна България

Необходими продукти:

- 1 кг брашно

- 3 яйца

- 2 жълтъка

- 3 с.л. кисело мляко

- 100 мл прясно мляко

- 2 пакетчета суха мая

- 1 ч.л. сол

- 1 ч.л. захар

- 2 с.л. олио

- 50 г краве масло

- 150-200 мл топла вода

Начин на приготвяне:

Затопляме прясното мляко и разтваряме маята в него. Пресяваме брашното и правим кладенче, в което слагаме трите яйца, киселото мляко, маята, солта, захарта, олиото и около 150 – 200 мл топла вода. Замесваме меко тесто. Разделяме на три равни части и ги оформяме на топки. Намазваме ги с олио и ги поставяме в отделни купи да втасат на топло поне 25 – 30 минути, покрити с памучна кърпа. С още малко брашно премесваме трите втасали топки поотделно. Разточваме всяка от тях в елипсовидна форма с дебелина 0,5 см. Намазваме първата част с разтопено масло, върху нея поставяме втората, отново намазваме с разтопено масло и поставяме третата. Режем през средата и навиваме на руло. Нарязваме на парчета с дебелина 5 см и ги нареждаме изправени в тавата под формата на розички. Отгоре намазваме с разбитите жълтъци и оставяме да втасва още 20 минути.

Печем на 180 градуса за половин час до златиста коричка. Готовата погача напръскваме с вода и покриваме с кърпа. Сервираме с масло и шарена сол или с мед.

Да ви е сладко!