Д-р Десислава Георгиева, общопрактикуващ лекар в Университетска Първа МБАЛ - София "Св. Йоан Кръстител"

През последните години наблюдаваме „епидемия“ от наднормено тегло и затлъстяване по цял свят – само в храната ли е проблемът, д-р Георгиева?

Никога няма само един рисков фактор за появата на наднормено тегло. Виновници са също и заседналият начин на живот, който водим, както и някои генетични фактори. Тютюнопушенете също има отношение – доказано е, че то увеличава инсулиновата резистентност като в същото време повишава риска и от сърдечно-съдови проблеми. Така че не можем да виним само качеството на днешната храна или начина ни на хранене.

Като хора сме склонни да запълваме емоционалните си липси с различни субстанции, включително с храна, с цел успокояване, разсейване, притъпяване на болката. Как ни се отразява това?

Това, което ни отличава като бозайници от останалия животински свят, са именно емоциите. Но е важно да умеем да се справяме с тях. Хората, които не успяват, често се обръщат към емоционалното хранене. Опитват се да компенсират емоциите, които не могат да приемат, чрез храната. Те буквално се хранят на автопилот, съответно сигналът за ситост няма време да стигне до мозъка, да се възприеме и човек да спре с храненето. Така се стига до преяждане, а в течение на времето често и до наднормено тегло и затлъстяване.

Наднорменото тегло е външният белег, но какво се случва в организма?

Излишното тегло не е само естестичен проблем. За съжаление килограмите в повече водят до инсулинова резистентност, тъй като се получава натрупване на мастна тъкан в областта на корема, водещо до промени в хормоналните нива. Нормалната талия при жените трябва да бъде под 82 см, а при мъжете под 94 см.

Много често наднорменото тегло е свързано и със сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония, захарен диабет тип 2, слаба имунна система. Пациентите с метаболитен синдром могат да страдат също от повишена пикочна киселина, подагра, поликистозни яйчници, омазнен черен дроб и др.

Как могат да си помогнат хората, които установяват, че покачват килограми и процесът поради някаква причина е необратим, каквото и да правят?

Добре е първо да се обърнат към лекар, за да им бъдат назначени съответните изследвания – пълна кръвна картина, биохимия. Може да се направи обременяващ глюкозо-толерантен тест, да се пуснат хормони на щитовидната жлеза, да се проверят нивата на кортизол и други по-специфични изследвания. Много често зад метаболитния синдром, например, се крие една хипофункция на щитовидната жлеза. Затова е толкова важна тази консултация с лекар и предприемане на съответните стъпки при установяване на здравословен проблем.

Но каквито и да са причините – стрес, неправилно хранене или друго - за да постигнем трайно намаляване на теглото, трябва да променим начина си на живот. Звучи малко отвлечено, но всъщност е много просто.

Първо променяме начина си на хранене - ограничаваме мазнините, особено животинските. Ако има повишени нива на пикочна киселина, трябва леко да се ограничат и протеините. В храната трябва да има повече фибри (варива, пълнозърнести храни). Трябва да се спрат цигарите и алкохолът, колкото и да не се харесва на хората това. За да проработи тази диета, също така трябва да пием и много вода - около 30 мл на килограм тегло за възрастен човек. За възрастта над 18 год. това е около 1.5 – 2 л вода дневно.

Ако ставаше само с диета, щеше да е много лесно, но само това не е достатъчно. Аз задължително препоръчвам на моите пациенти, които се опитват да върнат килограмите в норма, и една комбинация от Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – соли №5, №9 и №10.

Най-важна е Шуслерова сол №9, тъй като тя е основна минерална сол в обмяната на мастните киселини, участва и в обмяната на въглехидратите. Сол №9 влияе и върху алкално-киселинното равновесие на организма - изключително важно за всеки аспект от здравето ни. Към нея добавяме Шуслерова сол №10, която е основната сол за черния дроб и за детоксикация и екскреция на отпадните продукти. Тя също активира панкреаса и спомага за нормализиране на нивата на кръвната захар. А Шуслерова сол №5 е енергизираща сол, която също има отношение към обмяната на веществата. Тя балансира нервната система и ни предпазва от емоционално хранене и преяждане поради стрес. Тъй като е силно енергизираща, сол №5 е добре да се приема преди обяд, най-късно до 15 ч. Шуслерова сол №10 може да вземате по всяко време, когато ви е удобно. А сол №9 препоръчвам да се приема вечер, тъй като помага срещу последиците на късното обилно вечерно хранене, което е толкова характерно за българина. Тя подобрява преработването на по-мазните храни и помага при киселинен рефлукс. 

Приемът е по 5 табл. дневно от всяка сол за дълъг период от време – с месеци. Все пак, не можете да очаквате, че едно затлъстяване или метаболитен синдром могат да се коригират за 2-3 седмици – това просто няма как да се случи. 

И освен всичко казано дотук, без увеличаване на физическата активност за съжаление няма как да се постигне регулирането на теглото. Задължително е да има поне 30-минутна физическа активност всеки ден. Дори и едно бързо ходене за 30 мин. може да свърши работа. Ако ви харесва да ходите на фитнес, да плувате и т. н. още по-добре!

Комбинацията Шуслерови соли за отслабване подходяща ли е за деца, тъй като все по-често наблюдаваме сериозни проблеми с наднорменото тегло дори и в детска възраст?

Да, едно от големите предимства на Шуслеровите соли е, че могат да се прилагат във всяка възраст, включително при малките деца и бебета от нулева възраст, защото са напълно безопасни и нямат нежелани странични реакции.