Рициновото масло е било едно от любимите средства за красота на Клеопатра. Египтяните обожавали семената му заради неговите свойства като естествено слабително, козметичен продукт, а също и като лекарство още през 1552 г. пр.н.е. Ако искате да избегнете химически продукти и да третирате някои от най-често срещаните бюти проблеми, можете да опитате да добавите рициново масло към ежедневната си рутина за красота.

В тази статия включваме някои обикновени, ежедневни проблема, които могат да бъдат третирани или подпомогнати от употребата на рициново масло.

1. Белези от акне и пост-акне

Кожата, която е твърде мазна е предразположена към акне. Въпреки това повечето козметични продукти на пазара я изсушават, което води до произвеждането на повече мазнина, за да се овлажнява. Така се появява акне. От друга страна, рициновото масло съдържа мастни киселини, които помагат за възстановяването на естествената влага на кожата. Опитайте се леко да нанесете рициново масло върху лицето си с кръгови движения, оставете го за една нощ и на сутринта го изплакнете с топла вода.

2. Белези и слънчеви изгаряния

Рициновото масло помага да се отървете от увредени кожни клетки и може да се използва за изгаряния, белези и дори стрии. Освен това има антимикробни свойства и благоприятства притока на кръв. Използва се в много слънцезащитни кремове, тъй като има и слънцезащитен фактор на стойност около 6.

3. Накъсване и косопад

Външно подхранва косата ни, увеличава гъвкавостта ѝ и намалява накъсването. Но нещо повече от това - прави корените на ѝ по-силни и предотвратява загубата ѝ чрез съединение, наречено рицинолова киселина. Освен това намалява симптомите на пърхот. Нежно масажирайте скалпа си с рициново масло няколко пъти седмично, след което го измийте с обикновения си шампоан.

4. Бръчки

Нанесете няколко капки рициново масло върху определени зони. То помага при производството на колаген, който забавя стареенето на кожата. Поради мастните си киселини, има овлажняващи качества, а също така поддържа зоната хидратирана и мека.

5. Напукани устни

Можете също да използвате рициново масло за облекчаване и заздравяване на напукани устни. Опитайте да нанесете малко количество от него върху устните. Поради силно хранителните си съставки като витамин Е, минерали и мастни киселини, то ще помогне на зоната да заздравее бързо и да възстанови влажния баланс. Можете да го нанесете директно върху устните с пръст.

6. Напукани пети и мазоли

Рициновото масло, с богатата си хидратираща природа, подхранва сухата кожа и възстановява хидратацията в люспестите участъци. Освен това може да ви помогне да премахнете мазоли и да третирате напукани пети. Смесете няколко супени лъжици от маслото с топла вода и накиснете мазолите си в него. Сместа ще действа като естествен лубрикант за кожата.

7. Кутикули и слаби нокти

Поради своите противогъбични и антибактериални свойства, рициновото масло може да се използва като страхотно лечение на нокти и кутикули за насърчаване на здрав и силен растеж. На пазара има много продукти за нокти, които съдържат рициново масло, но можете също да нанесете няколко капки директно върху ноктите си или да го разредите в топла вода и да накисвате ноктите в нея няколко пъти седмично.

8. Сухи и напукани ръце

Рициновото масло е естествен овлажнител и най-доброто средство за сухи ръце с пукнатини и може би екзема, най-вече когато навън е студено. Съдържа мастна киселина, наречена рицинолова, която помага на първия слой от кожата ни да предотврати загубата на вода. Можете също да го комбинирате с други масла като бадемово или кокосово и да създадете хидратиращо средство за ръцете и лицето си.

9. Мигли

Проучване показва, че рициновото масло помага на косата да расте здрава и същото се отнася и за миглите. Както вече казахме, то е богато на рицинолова киселина, за която е доказано, че има високи нива на триглицериди и простагландин D2 инхибитор, който помага за овлажняване на миглите и предотвратяване на косопада.

10. За растеж на коса

Въпреки че употребата на рициново масло за растеж на косата все още е в анекдотичен стадий, има много хора, които твърдят, че редовната му употреба им е помогнала да се радват на силна и здрава коса. Можете да опитате да масажирате скалпа си с рициново масло и след това да я измиете както обикновено с шампоана си. Поради рициноловата киселина и омега-6 мастните киселини, то засилва кръвообращението, като по този начин подпомага растежа на косата.

Сигурни сме, че ще харесате резултатите, когато сами започнете да използвате рициново масло. Кои са любимите ви натурални продукти, които използвате като козметични средства?