Всеки път, когато правим покупка, трябва да решим колко пари сме готови да отделим. И много често бюджетният вариант ни се струва по-примамлив, защото искаме да минем тънко. Но хората са го казали – евтиното излиза скъпо, и понякога е по-добре да дадете малко повече пари наведнъж, отколкото да си мислите, че ще спестите с евтиното.

Днес сме подбрали няколко покупки, които подобряват начина ни на живот и много бързо си избиват парите, макар и да не ни се струва така в началото.

1. Кафе машина

Обичате ли кафе? Взимате ли си всяка сутрин на път за работа? Още не сте си купили кафе машина, защото тези уреди не са никак евтини?

Нека пресметнем – една чаша кафе струва от 1,5 до 5 лева, но да кажем, че давате по минимум 2 лева за кафе във всеки работен ден. В годината има 250 работни дни, това прави минимум 500 лева за кафе годишно, сумата се увеличава, ако човекът, с когото живеете, също обича да пие кафе на път за работа. Има кафе машини, които са под 100 лева, но ако си купите някоя по-качествена, от порядъка на 500 лева, ще си избиете покупката след 1 година, след още няколко месеца ще избиете и разходите за електричество и пакетите с кафе. Но пък ще знаете какво пиете, ще можете да експериментирате и всяка чаша кафе ще ви струва в пъти по-малко пари.

2. Фризер

Добре, тази покупка звучи малко странно, все пак нали хладилникът ви си има фризер, а пък допълнителен фризер само ще заема място. Но ако фризерът на хладилникът ви често е пълен, може да се замислите и за отделен фризер. И определено си струва да му намерите място.

Как се пести по този начин?

Супермаркетите често пускат промоции на замразени храни и можете да се запасите с по-големи количества, ако имате място във фризера. Или може да купите зеленчуци, когато е техният сезон, и да ги замразите, за да ги използвате след няколко месеца, когато цените им са скочили поне двойно.

Освен това купуването на месо и риба в по-големи грамажи излиза по-евтино.

Приложете тази стратегия първо с фризера на хладилника ви, а ако ви хареса – купете отделен фризер. Той би трябвало да си избие цената след около 2-3 години.

3. Термостатичен смесител за банята

Термостатичните смесители ви позволяват да регулирате температурата на водата. Разбира се, може да си кажете, че подобно устройство е напълно излишно, защото самите вие можете да настроите водата за къпане, освен това такова устройство струва 3-4 пъти повече от обикновен смесител за душ, който по принцип не е никак евтин.

Но всъщност термостатичният смесител може да ви спести пари, защото няма да си играете да регулирате водата всеки път. Освен това ще можете да спирате водата, докато се сапунисвате, и след това отново да я пуснете със същата температура, вместо да зъзнете, докато я нагодите отново. Термостатичните смесители поддържат постоянна температурата на водата и по този начин ви предпазват от изгаряния или от внезапно взимане на студен душ, ако някой от семейството ви тъкмо е решил да измие чиниите.

4. Печка с индукционни котлони

Ако сравним обикновените електрически печки и тези с индукционен плот, ще открием, че вторите са поне два пъти по-скъпи. Струва ли се да дадете толкова пари за такова нещо?

Индукционните печки са много ефективни – около 84% от енергията, която те отделят, затопля храната. При електрическите печки ефективността е 70%, а при газовите котлони – само 40%. Индукционният плот се загрява за секунди и храната се приготвя много по-бързо, което пък намалява изразходваното електричество.

Друго предимство е, че тези плотове не работят, ако върху тях няма определена тежест. Тоест, ако махнете тенджерата, но забравите котлона включен, той ще се изгаси сам.

5. Сезонни или всесезонни гуми?

Да, по-евтино е да си купите всесезонни гуми, отколкото да си купите зимни и летни, но не и в дългосрочен план.

По-добре е да си купите сезонни гуми, защото те се износват по-бавно и защото са приспособени към особеностите на конкретния сезон. Те се представят много по-добре от другите, увеличават сцеплението с пътя и намаляват риска от инциденти, след които ремонтът ще ви излезе солен.

6. LED крушки

LED крушките са по-скъпи от нормалните крушки, но те горят 10 пъти по-малко електричество. Освен това тези крушки могат да издържат между 10 хил. и 25 хил. часа, докато обикновените крушки издържат около 1000 часа. В крайна сметка LED крушките са около 7 пъти по-икономични от обикновените.

7. Фолиа за енергийно спестяване

Още от 70-те години се използват специални фолиа, които се поставят на прозорците, за да се пести енергия. Въпреки че технологията не е нова, тя изобщо не е толкова популярна, колкото би трябвало.

През летните месеци обикновените стъкла пропускат прекалено много топлина, което означава, че климатиците трябва да работят повече. През зимата пък прозорците изпускат прекалено много топлина, което натоварва отоплителната система и също означава увеличаване на разходите. При нормална конструкция на стъкло 30-40% от изгубената топлина излиза през прозорците. Ако поставите специално фолио върху стъклата, тези загуби се намаляват с 75-90%, а с това ще намалеят и разходите ви за климатик и парно.