Зимата наближава, времето става по-студено, а температурните амплитуди подлагат организма ни на ежедневно изпитание.

Грипът и сезонните вируси се превръщат в неканени, но задължителни гости, заради които често ни се налага да приемаме антибиотици. Тези лекарства помагат да премахнем вредните бактерии, но за жалост с тях премахваме и тези, които са нужни и важни за организма ни. 

В такива моменти на помощ идват пробиотиците. Но знаете ли какво представляват те? 

Какво представляват пробиотиците

Пробиотиците са вид добри бактерии, които могат да се открият в някои храни или да се приемат чрез хранителни добавки. Именно те влияят благотворно на организма като подобряват и заздравяват вътрешния микробен баланс. А именно той е отговорен за имунитета на всеки от нас.

Какви са ползите от пробиотиците

Приемът на пробиотици предпазва от диария, най-вече в случаите, в които приемаме антибиотици. Помагат при възпалителни заболявания на червата.

Предотвратяват появата на дрождови инфекции и инфекции на пикочните пътища. Намаляват непоносимостта към лактозата, успокояват кожни състояния като екзема, лекуват определени стомашни и респираторни инфекции, алергии и астма.

Пробиотиците също могат да помогнат при инфекциозна диария, особено при деца.

Кои храни съдържат пробиотици

Има не малко храни, богати на полезните бактерии. 

На първо място е киселото мляко. Кефирът, киселото зеле, камбучата и естествено ферментиралите храни също съдържат пробиотици.

Пребиотик, пробиотик и синбиотик

Често не знаем каква е разликата между пробиотик, пребиотик и симбиотик. 

Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които стимулират растежа на т.нар. добри бактерии, обитаващи дебелото черво. Те подобряват растежа и развитието на пробиотиците.

Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се усвояват и смилат от стомашния сок. По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter".

Синбиотиците пък са комбинацията от пробиотици и пребиотици.

Хранителни добавки с пробиотик

Много по-лесен и качествен начин да си набавим нужното на организма ни количество пробиотик е чрез приема на добавки. 

Fortex предлага богата гама пробиотици за цялото семейство под марката Пробиен.

В сезона на вирусите организмът ни често се изтощава и става лесна мишена за гриповете и вирусите. Точно тогава той има най-голяма нужда от помощ. Хранителната добавка Пробиен В-комплекс ни помага да се възстановим по-бързо и да избегнем усещането за непрестанна умора.

Но има и хора, които не обичат и не могат да приемат лесно хапчета. За тях е подходящ Пробиен капсули, които ни осигуряват максимално бърз и удобен прием.

Зимата е един от най-любимите периоди на децата. Това е времето на коледните подаръци, ваканциите, пързалянето и замерянето със снежни топки. Често всичко това завършва с прием на антибиотици, тъй като малкото ни съкровище се е увлякло в игрите и е забравило да ни каже, че е мокро и замръзнало. Но те не ни улесняват в лекуването, тъй като не обичат да пият хапчета и правят всичко възможно да ги избегнат.

Тук на помощ идват цели три вида пробиотици за малчугани - те са цветни, забавни и не се възприемат като хапчета. Пробиен Кидс сашета и таблетки за дъвчене са вкусни и удобни за прием, а желираните мечета не съдържат захар.

А ако искаме да подсилим имунитета на сладкото ни съкровище, за да можем пълноценно да се радваме на снежните дни и наближаващите празници, можем да разчитаме на капки Пробиен Бебе, които са лесни за приемане.

Когато имаме нужда по-бързо да се възстановим от боледуване, най-удобен за прием е Пробиен Форте. Той съдържа таблетки със забавено освобождаване, които гарантират по-добър и по-бърз ефект.

Точно в тези напрегнати дни ни е трудно да се погрижим достатъчно качествено за здравето си - да приемаме нужното количество лекарства и да пием достатъчно от така нужната ни вода. Пробиен Саше ни дава по-голяма доза синбиотик и подпомага организма да избегне обезводняване.

Да не забравяме, че в сезона на вирусите всяка дама е страдала от проблеми с вагиналната флора. В такива случаи Фемифлора Пробиен ни помага да се възстановим по-бързо.

Иновативна технология за защита на продукта

През последната година Fortex разработи Blister Protect Technology - допълнителна херметически затворена трислойна опаковка, в която са поставени блистерите с продукта. Тя защитава от UV лъчи и влага, които биха могли да навредят на продукта и да компрометират терапията на пациента.

Така те преминават дългия път от фабриката, през аптеката и до дома ни напълно безопасно.

Към момента с Blister Protect Technology са защитени продуктите Пробиен B-комплекс, Пробиен Гастро, Пробиен Синбиотик и Пробиен Феми Флора.  

И въпреки че красивата зима често ни поднася неприятни здравословни изненади, Fortex ни помага да се насладим на белия сняг, коледните празници и хубавите моменти със семейството ни.