Пуснете го, оставете го да си отиде...

Да, болезнено е, когато едно приятелство приключи, но в същото време, ако то се е превърнало в микс от стрес и разочарования, прекратяването му ще ти донесе облекчение.

Всички знаем, че когато една врата се затваря, друга се отваря и е важно да се фокусираме върху това - върху приятелките, които ни носят положителни емоции и показват най-доброто в нас.

Ако държиш да имаш истински приятели, не очаквай техният брой да е 30. С времето те избледняват и остават само тези, които наистина искат да бъдат до теб. Това може и да ти изглежда като малка цифра, до момента, в който се замислиш “На кого всъщност доверявам съкровените си мисля и чувства?” В такъв случай, ако имаш повече от 2-3... е то ти си истинска късметлийка!

Ако имаш по-малко от две значими приятелства, не се притеснявай - има начини как да създадеш още. Социалните медии като Facebook, Twitter или Instagram са чудесни места, където може да се зароди първият етап на едно ново приятелство. В действителност, много хора признават, че благодарение на тези интернет платформи са срещнали някои от най-добрите си приятели.

Така както можеш да използваш сайтовете за запознанства, за да излезеш с някого за по 1-2 питиета или да се запознаеш с някой, който в последствие да се окаже сериозната ти половинка, така онлайн можеш да намериш съмишленички или следващите качествени хора в живота си.

А понякога може и да подобрим, така да се каже, настоящите приятелства. С течение на времето, някой познат, колега или фитнес дружката ти, може да се превърне в човек, с когото да споделяш дори най-интимните си мисли. Ако искаш това да стане, помисли за обкръжението си и прецени кои си заслужават влагане на чувства и усилия за по-дълбока връзка. Бъди уверена - довери се на инстинктите и ценностите си, те ще ти помогнат да привлечеш правилния тип приятел.

“Мислейки за посоката на моите приятелства, осъзнавам че, когато някое от тях приключи, не е защото единият е по-добър от другия. Просто хората понякога се движат в различни посоки” - казва Кели Рудолф, основателка на сайта positivewomenrock.com.

Това не означава, че приятелите трябва да имат еднакви цели в живота, но понякога са толкова различни, че комуникацията и емоционалната връзка между тях става все по-трудна и по-трудна.

Това е моментът, в който просто трябва да се отървете от тази връзка. Да тъжно е, да болезнено е, но запомни - ти порастваш, променяш се и това включва и изисква промяна в обкръжението ти.

С определен приятел може да си пасвате 3 години, а след това да искаш да продължиш към някой, който те отвежда в съвсем нова посока. Друг приятел пък може да е перфектното съвпадeние за следващите 30 години. Ако и двамата израствате в една и съща посока, наслаждавате се стабилността в отношенията ви, то това са показателите за едно дълго и искрено другарство.
Запомни, след прекратяването на едно приятелство, е важно да изчистиш главата си от всякакви обяснения и оправдания и да мислиш само за добрите времена.

Самата Кели споделя: “Когато бях на 22 прочетох една статия, която промени живота ми. Тогава научих, че приятелството има своето начало и край. По това време имах приятелка, чието приятелство честно казано беше предизвикателство. Нашите виждания със сигурост не бяха в една посока. Нейните решения и мисли се променяха със скоростта на вятъра. Никога не знаех какво ще направи или каже в следващия момент. Сега разбирам, че с нея бяхме приятелки само защото се страхувахме, че нямаме други близки приятелки. Прочитайки тази статия, си дадох разрешение да приключа приятелството с нея.

Не се нуждаех от разрешение разбира се, но когато до теб достигне такъв тип информация, я използваш като спасителен пояс и си “даваш разрешение” да се спасиш от ситуацията, в която си. Няколко месеца нямах с кого да излизам, но забелязах колко по-добре започнах да се чувствам - положително настроена към мен самата. След около 27 г. се натъкнах на нея и съпруга й. Запознавайки се с него, той каза “О ти си Кели, съпругата ми често говори за теб”. Бях изключително изненадана, тъй като това прозвуча сякаш съм имала повече влияние върху нея, отколкото си мислех. Почуствах се добре наистина, но след това се замислих "Ако тя все още е същият човек и сме приятелки, аз едва ли щях да бъда това, което съм в момента..." Искам да кажа, че уважавам и съм благодарна на всичките приятелства, които са ме водили и са ми помагали да обикна и намеря себе си.”

Накрая те оставяме с 3 неoспорими факта за приятелството:

1. Точно както романтичните връзки, приятелството си има своето начало и край, в зависимост от това, което и двамата се нуждаете в момента.

2. Всички приятелства идват в живота ти с причина, без значение дали ще са за месец или доживот. Когато участието на някого в твоята история (или ти в неговата) приключи, е ок да го оставите да си отиде, пожелавайки му късмет и щастие занапред.

3. Приятелството ще може да ни научи на много нещо. Ако внимаваме, ще ги разпознаем и те ще ни помогнат да променим живота си към една много по-добра и положителна насока.