Токсичните взаимоотношения могат да ви накарат да се почувствате нещастни, да подкопаят собствената ви стойност и дори да ви накарат да се чудите дали изобщо заслужавате любов. А най-страшната част е, че може да се случи, без дори да забележите и да осъзнаете, че се случва. Например, винаги може да искате да отидете твърде далеч заради партньора си. Той, от друга страна, може да ви върне много малко. Тази динамика може да има катастрофални ефекти върху вас.

Искаме да сте наясно с този вид отношения и да се опитате да избегнете такава връзка - ето защо.

Даване и вземане

Дори в перфектни отношения е почти невъзможно да видите партньори, които дават и приемат еднакво. И това е нормално. Естествено е да искате рамо, на което да поплачете или някой, който може да ви осигури емоционална и може би дори финансова подкрепа, когато преживявате трудни времена. И също толкова естествено е да искате да съсредоточите цялото си време и усилия върху човека, когото обичате и който отчаяно се нуждае от вашата помощ.

Въпреки това, може да стане нездравословно, когато единият партньор само дава, а другият взима и не дава нищо в замяна. Ако сте естествено безкористен, привързан и грижовен човек, обичате да сте винаги до партньора си. И може да е още по-малко видимо за вас ,че той всъщност не се опитва да ви даде толкова в замяна.

Отначало вашата помощ може да бъде оценена, но след това половинката ви може да започне да я приема за даденост. Може да започне да се възползва от вас, като непрекъснато се нуждае от вас, за да го извадите от някои проблеми, които самият той е създал.

Признаци, че сте даващ

• Чувствате се отговорна за партньора си и изпитвате нужда да му помогнете. Не виждате друг начин за справяне със ситуацията, това е каквото трябва да направите.

• Мислите, че той няма да може да се справи без вас. Така че тази отговорност, която вече чувствате, става още по-тежка, защото сте убедена, че партньорът ви ще бъде загубен без вас. И не можете да допуснете това да се случи.

• Нуждите на партньора ви са на първо място. Прекарвате прекалено много време за проблемите на любимия човек и често оставяте настрана справянето със собствените си проблеми и отговорности.

• Смятате, че ако спрете да идвате на помощ на партньора си и да му предоставяте постоянна подкрепа, той няма да иска да продължи връзката си с вас.

Как да сте постоянно даващ може да ви навреди

Всички неща, които правите за някого, за когото ви е грижа, могат да бъдат изтощителни емоционално, ако не получите същото количество време, енергия и подкрепа в замяна. Постоянното притеснение за нуждите на някой друг също е изтощително. И ако освен това, постоянната грижа за другите ви пречи да се грижите за себе си и вашите нужди и да имате достатъчно време за себе си. Това наистина може да увреди самочувствието ви, начина, по който виждате себе си и психичното ви здраве като цяло. В един момент може дори да ви е трудно да видите себе си като нещо отделно от партньора ви. Може да ви е трудно и дори почти невъзможно да си представите какво е да бъдете сама, далеч от него.

Какво можете да направите по въпроса

Може би дори не осъзнавате, че сте в отношения, в които сте даващ, а партньорът ви е човек, който приема. И не разбирате откъде идва цялото това изтощение и негативните ви чувства. Не можете да разберете какво не е наред.
Ето защо най-важното нещо, което трябва да направите, ако искате да разберете как да се справите с тази ситуация, е да признаете, че сте в нея. Тогава трябва да се запитате защо винаги изпитвате нужда да давате и затваряте устата си, когато не получите нищо в замяна.

Ако сте в нова връзка, задайте границите си веднага. Не прекалявайте с инвестициите твърде рано, преди да опознаете партньора си по-добре и преди да сте сигурна, че той ще бъде също толкова подкрепящ, колкото сте готова да бъдете вие за него.

Били ли сте някога в отношения, в които сте били постоянно даващи? Как ви накара да се почувствате? Как се справихте с това?