Португалската компания Bioo спечели голямата награда от €200 000 в тазгодишното издание на състезанието за стартъпи Founders Games. Събитието е част от програмата на Webit.Festival Europe 2018 - най-влиятелното събитие за дигитална икономика и технологии в региона. Международно жури от инвеститори оцени презентациите на 150 финалисти от 3550 кандидати в специално обособената стартъп зона на най-голямото събитие за дигитална икономика и технологии.

Сред участниците в журито се открояват имена, като Найджъл Акланд – човекът-киборг с бионична ръка, проф. Шафи Ахмед (Съосновател на Virtual Medics и Medical Realities), Сони Ву (основател на Misfit Wearables), Майкъл О‘Конър (изпълнителен директор на CorkBI), Хила Коен (Отговаряща за международно бизнес развитие и „ускорител“ на иновации в World Food Programme), Марк Рабен (Главен технологичен директор на SAP EMEA) Сабине ВандерЛинден (Главен изпълнителен директор на InsurTech Business, Startupbootcamp) и още редица представители на най-големите компании в света.

Петте най-добри компании излязоха на сцената в тренировъчната зала на Арена Армеец, където през двата дни на фестивала се провеждаха част от конференциите и Пленарната сесия, и се бориха за голямата награда в състезанието. Финалистите в надпреварата бяха Online.io, които правят революция в интернета: с тяхна помощ търсенето става по-бързо, по-сигурно и надеждно и без реклами, Bioo, които използват био технология, която позволява произвеждането на електроенергия от фотосинтезата на растенията, DataSine, които искат да подобрят начина, по който финансовите институции взаимодействат и комуникират с хората, като използва техни транзакционни и биографични данни и изгражда персонализирани профили на клиентите с цел по-добро обслужване. IS Clean Air - иновативна компания, която предлага решение за пречистване на въздуха в затворени помещения за по-чисто, по-безопасно и по-здравословно бъдеще.

Последната дума дума за това кой печели надпреварата беше на четиримата инвеститори, осигурили голямата награда - изпълнителният председател на Webit.Foundation Пламен Русев, основателят на Misfit Wearables Сони Ву, основателят на Elemental Machines Сридхар Айенгар – и главният изпълнителен директор на InsurTech Business, Startupbootcamp Sabine VanderLinden. Техните оценки се основаваха на пет основни фактора - капацитет на екипа, възможност за развитие на проекта, бизнес подход, маркетингов подход и уникалност на идеята, както и на отговорите на серия от въпроси, зададени на сцената на Webit.