Кръстосването на краката е като инстинкт за всяка дама. Замислете се само днес колко пъти сте го наравили? Оказва се обаче, че то може да бъде изключително вредно, особено след продължително стоене в тази поза.

Ето и най-честите проблеми, които кръстосаните крака могат да ви причинят:

  • Разширени вени

Не всички специалисти са единодушни, но повечето от тях смятат, че кръстосаните крака могат да предизвикат появата на разширени вени. Тази поза увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. Ако вените са увредени или отслабнали, кръвта може да се задържи в тях, по този начин образувайки разширени вени.

  • Увеличаване на кръвното налягане

Кръвта в краката трябва да бъде насочена към сърцето с движение, което е противоположно на гравитацията. Това е трудно, дори без да го усложнявате, като кръстосвате крака, но като седите в тази позиция, вие увеличавате съпротивлението на движението на кръвта. Като резултат, тялото ви трябва да увеличи кръвното налягане, за да върне кръвта към сърцето.

Няма да усетите никакви симптоми, когато кръвното ви се повиши, но ако това се случва постоянно, увеличеното кръвно налягане може да предизвика дълготрайни здравословни проблеми.

  • Болки в гърба и врата

Сигурно не ви се вярва, но кръстосаните крака наистина могат да предизикат допълнителни болки. 

Като седите по този начин, поставяте тялото си в странична позиция, която води до извъртане на една от тазовите ви кости. Тъй като тазът е основата, която поддържа гръбнака, тази позиция упражнява излишен натиск върху гърба и врата.

Колкото по-дълго седите с кръстосани крака, толкова повече налягане упражнявате върху гръбнака и увеличавате вероятността да получите такъв проблем.

  • Увреждане на нервите на стъпалата

Кръстосването на краката притиска главния нерв, който минава под коляното от външната страна на крака. Натискът може да предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, така че да не можете да повдигнете ставите си.

И въпреки че това чувство е временно, постоянното седене с кръстосани крака в същото положение може да предизвика увреждане на нервите, което води до продължително изтръпване в краката.