Чудили ли сте се някога каква дължина на косата ви подхожда най-много?

Оказва се, че с няколко прости сметки ще можете да си отговорите на този въпрос. Фризьорите са убедени, че магическата формула от 5,5 см ще ви помогне да изчислите оптималната дължина за косата ви спрямо формата на лицето ви.

В основата на тази формула стои така нареченият долночелюстен ъгъл или по-просто казано ъгълът, който се образува между хоризонталната линия на долната челюст и вертикалната линия прекарана надолу от ушната мида. Може да видите тази извивка, когато се гледате в профил.

Ъгълът на тази извивка може да е повече или по-слабо изразен в зависимост от структурата на челюстта ви и може да ви помогне при избора на подходящата дължина на косата ви.

Ако винаги сте искали да експериментирате с къса или пък дълга прическа, но не сте сигурни, че ще отива на лицето ви, то тази формула ще ви даде отговора.

Продължете да четете статията, за да разберете как да пресметнете формулата за 5,5 см.

Как работи правилото за 5,5 см?

Дори и да не сте най-големите фенове на математиката, не се притеснявайте – формулата е съвсем семпла. Според правилото, ако разстоянието от брадичката до ухото ви е по-малко от 5,5 сантиметра, то късата коса ще ви отива най-много. Ако пък е повече, то най-вероятно дългата коса ще бъде оптималния вариант за вас.

Как да измерите петте сантиметра?

Може да изчислите разстоянието от брадичката до ухото ви съвсем лесно с помощта на линийка, молив и огледало, като следвате следните стъпки:

1. Застанете пред огледалото.
2. Вземете молив и го поставете хоризонтално под брадичката си.
3. Вземете линийка и я поставете под прав ъгъл спрямо молива.
4. Измерете разстоянието от ушната мида до брадичката във вертикална посока.

Може ли правилото за 5,5 см да е грешно?

Както е казано – всяко правило си има изключения, и тази формула не е по-различна. Въпреки че може и да не е най-прецизната, тя все пак може да ви помогне да изберете подходяща прическа или поне да ви насочи към правилния избор.

Също така, от ключово значение при избора на прическа са формата на лицето и структурата на косата – дамите с тънки коси предпочитат къси прически, за да придадат на косата си допълнителен обем, например.

Освен това, винаги може да обсъдите желанията си с професионалист, който ще ви помогне да намерите точно тази прическа, която да подчертае естествената ви красота.

Ако пък се лутате между няколко възможни варианта, може да експериментирате с правилото на 5,5 сантиметра като за начало и да решите дали искате да му се доверите.