Алгоритъм на проследяването предлага Медицински комплекс „Д-р Щерев“

Този алгоритъм е базиран на двe основополагащи разбирания. На първо място, че прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на всяка една бременност и раждането на живо и здраво бебе. На второ място, че съвременните тенденции в майчино-фетално здравеопазване изискват грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете да се подели в партньорство между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина.

Бременността се разделя на 40 седмици, наречени гестационни, като началото на първата съвпада с началната дата на последната редовна менструация. Първата крачка на проследяването ѝ е тестът за бременност, с който добрата новина да достигне до щастливите бъдещи родители. Обичайно в домашни условия той се прави около 4-та гестационна седмица. Това е времето, когато бъдещата майка трябва да информира своя гинеколог и да започне да приема фолиева киселина, ако все още не е стартирала този прием. Следващата стъпка в проследяването е записването на преглед при специалист акушер-гинеколог за окончателно установяване на бременността. По принцип е препоръчително това да стане поне седмица след закъснението на месечния цикъл или около 5-та гестационна седмица на бременността, когато вече чрез ултразвук може да се види т.нар. плоден сак, но е рано за звуците на малкото сърчице.

От този момент нататък започва същинското проследяване на бременността. Всеки преглед при проследяващия акушер-гинеколог ще включва УЗД, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка ще получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността, назначаване на изследвания, съвети за опазване на нейното здраве и това на развиващото се бебе, както и за протичане на всекидневието ѝ, което вече търпи голяма промяна. Около 7-8 гестационна седмица се провежда втори преглед при проследяващия акушер-гинеколог. Тази визита е по-продължителна. При нея се снема анамнеза на бременната жена за минали и настоящи заболявания, за наследствени заболявания. Изчисляват се срокът на бременността и вероятният термин на раждане. Развълнуваната бъдеща майка чува за първи път тупкането на сърчицето на своето бебче, което е дълго само няколко милиметра. При този и всеки последващ месечен преглед по преценка на акушер-гинеколога на бременната могат да се назначават и рутинни лабораторни изследвания на кръв и урина.

Между 11 и 13 гестационна седмица е време за първи преглед при специалист по фетална медицина или т.нар. първи триместър скрининг тест. Чрез него се определя рискът от най-разпространените хромозомни аномалии (Даун синдром, Едуардс синдром, Патау синдром). Самият преглед включва ултразвуково изследване на плода за измерване на „течността зад вратлето“ на бебето (нухална транслуценция), назалната кост, изследване на дясната сърдечна клапа и малък съд в черния дроб (дуктус венозус) заедно с взимане на кръв от бременната за измерване на две субстанции на бременността, продукти на плацентата (free β-hCG и PAPP-A). От месец август Медицински комплекс „Д-р Щерев“ включи към тези изследвания и допълнителен тест за риска от развитие на прееклампсия и той вече е част от задължителния за всяка бременност първи триместър биохимичен скрининг. Първи триместър биохимичен скрининг дава на специалиста по фетална медицина, на бременната и на наблюдаващия я акушер-гинеколог детайлна информация за цялостното развитие на бебчето и за евентуалния риск от неблагоприятно развитие на бременността. Оттук нататък при всеки преглед чрез ултразвук се измерват основни структури на плода, как той или тя нараства и отговаря ли на седмицата от бременността като темп на развитие.

Третата среща на бъдещата майка с проследяващия я акушер-гинеколог е между 16 и 20 гестационна седмица и тогава отново се провежда преглед с ултразвукова диагностика, извършват се всички рутинни измервания, правят се стандартни лабораторни изследвания. Сега е времето за амниоцентезата, ако такава е препоръчана на база резултатите от първи триместър скрининг тест. Все пак амниоцентезата е инвазивен тест, който крие риск от 1% за настъпване на спонтанен аборт. За щастие обаче в съвременната медицина съществуват и неинвазивни генетични тестове. Такива са Harmony, Panorama, Veracity, Prenatest. Те се базират на революционното откритие, че в кръвта на бременната жена циркулира свободна (извънклетъчна) ДНК на бебето. При неинвазивните тестове за хромозомни аномалии без никакъв риск от загуба на бременността се взима стандартна проба от майчината кръв, от която се изолира ДНК на бебето. Така в рамките на 7-14 дни е ясно с изключителна точност наличието на определени хромозомни аномалии.

Втори преглед при специалист по фетална медицина представлява високоспециализиран ултразвуков преглед и се извършва между 19 и 23 гестационна седмица. Чрез този преглед бъдещите родители се уверяват, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно. По преценка на лекуващия лекар и след консултация със специалиста по фетална медицина между 18 – 22 г.с. бременната жена може да се насочи към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Пренаталната диагностика на вродените сърдечни аномалии дава възможност да се предотвратят част от усложненията, свързани с по-късното поставяне на диагноза след самото раждане.

Поредната рутинна консултация при наблюдаващия акушер-гинеколог е между 22 и 26 гестационна седмица. След 20 гестационна седмица при всяко посещение се прави оценка на функциите на плацентата, а всеки ултразвуков преглед е съпроводен и с доплерово изследване на кръвотока в съдовете, хранещи бебето и кръвоснабдяващи маточните съдове. След 28 гестационна седмица пък към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST) Бъдещите майки обаче трябва да имат предвид, че измерването на NST със своята диагностична стойност може само да допълни, а не замести подробния преглед при акушер-гинеколога с ултразвукова диагностика с доплерово изследване.

Между 30 и 32 гестационна седмица се извършва третата или т.нар. късна фетална морфология. Чрез нея се оценява доброто общо състояние на бебчето в края на бременността, както и развитието на органите и системите му. Към 36 седмица от бременността на бъдещата майка се назначават допълнителни кръвни изследвания за болести, предавани по полов и кръвен път, защото тяхната валидност е кратка. Наблюдаващият акушер-гинеколог назначава и други тестове, които да дадат обща картина за състоянието на жената в последните дни и седмици от нейната бременност. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ това е времето за консултацията с анестезиолог и кардиолог с оглед предстоящото раждане. След 36 гестационна седмица записът на сърдечни тонове се извършва ежеседмично, а раждането може да настъпи във всеки един момент. На базата на подробен гинекологичен преглед се взима решение за предстоящото раждане. И, както казват мнозина, завършва голямото чакане с най-важната среща в живота на всеки родител – тази с новородения живот.

Не забравяйте, че своя час за консултация с акушер-гинеколог както и час за запис на сърдечните тонове на вашето в бебче в Медицински комплекс „Д-р Щерев” можете да направите и чрез съобщение във Viber канала на болницата или чрез лично съобщение до Facebook страницата й.