Можете ли да бъдете като Ванеса от „Клюкарката“?

Изразът „приятели с предимства“ е познат на много хора. Дори само защото тази фраза редовно се чуваше от Дан и Ванеса в „Клюкарката“, Джейми и Дилън във „Friendly Sex“, Ема и Адам в „Просто секс“...

В свободен превод изразът означава връзка без задължения. Такива отношения предполагат, че никой не дължи нищо на никого – нито емоции, нито грижи, нито моногамия. Има само физическа интимност.

Въпреки факта, че този формат на взаимоотношения подкопава традиционните основи на брачната институция, той става все по-популярен. Според изследване 40% от младите хора на възраст от 18 до 25 години предпочитат отворени връзки. И тази статистика неволно ви кара да се замислите: може би такива отношения подхождат и на вас?

Между другото, какво мислите за подобни връзки?

Предимства

Физическият контакт, разбира се, е основен компонент тук. Има и други предимства. Така например отворените отношения са идеални, ако момче и момиче наскоро са се разделили с партньорите си и все още не са готови за нещо сериозно. А има и любители на свободата, които се чувстват като оковани във връзка - за тях е оптимален вариантът, в който някой е с тях, но няма пълен контрол.

Недостатъци

Къде щяхме да сме без тях? Ако идеите ви за такива отношения се основават изключително на романтични комедии, определено не трябва да пропускате тази част от статията. И така…

Привързаност

Концепцията за „приятели с привилегии“ е идеална на теория, но на практика често се проваля. Това се случва поради причината, че физическият контакт в дългосрочен план не е много възможен без емоционална интимност. А това от своя страна нарушава основния закон на свободните взаимоотношения – без емоции и привързаност.

С други думи, единият от партньорите започва да изпитва нещо повече и цялата концепция се срива - появява се ревност, желанието да притежавате човека само за себе си... В романтичните филми и двамата партньори се влюбват и всичко завършва с щастлив край , но реалността, разбира се, е малко по-различна от тях.

Краят на едно истинско приятелство

Друг капан е отворена връзка с приятел, с когото сте свързани от години приятелство. Трябва да разберете, че връщането към „просто приятелство“ не е толкова лесно, така че е по-добре да обсъдите всички варианти за развитие на събитията предварително.

Полово предавани болести

Отворената връзка ви дава усещането, че тъй като всичко е стабилно, това означава, че е безопасно. С непознат може да се тревожите за контрацепцията, но в случая имате добре познат партньор, с когото определено нищо няма да се случи. И такава увереност може да изиграе жестока шега - не забравяйте, че никой не е обещавал моногамия, което означава, че рискът от полово предавани болести се увеличава.

Без „Добро утро, любов“

И още - никакви общи рождени дни, цветя, вечери на свещи и куп други дреболии, които правят връзката между мъжа и жената толкова романтична.
Готови ли сте?

Разказахме ви за някои плюсове и минуси на една отворена връзка. Имате ли нужда от нея? Решението е ваше. Можем само да добавим, че във формата „приятели с привилегии“ щастливи са тези, които са абсолютно независими емоционално. Това не означава, че са по-лоши или по-добри от другите, а че не се нуждаят от някой друг, за да се чувстват спокойни и уверени.

Вярно е, че някои хора само се преструват на такива, но в действителност просто се страхуват от любовта и връзките. Не защото са си толкова самодостатъчни или са независими, а защото просто не вярват на хората и се страхуват да не се опарят.