В днешно време комуникацията се базира на текстови съобщения, Facebook разговори и съобщения в различни социални мрежи. В това забързано ежедневие сякаш остана все по-малко време за разговори и срещи на живо. Скрити зад "умните" си телефони, ние не допускаме какви грешки можем да допуснем в отношенията си с някого. Текстовите съобщения крият много рискове за връзките ни.

Посланията, които си изпращаме, не са достатъчно ясни и доста често са смесени.

Много хора се крият зад sms-ите, за да прикрият външните си недостатъци. Голямата част от нас са изпадали в ситуацията да се запознаят с нов мъж онлайн. След като връзката премине на следващ етап и се отървете от социалната мрежа, размените си телефоните, предпочитате да започнете да си разменяте текстови съобщения вместо да разговаряте с човека. В началото е вълнуващо, но истината е, че хората имат нужда от разговор, за да се опознаят напълно. SMS-ите са лесен начин да се прикриете, ако изпитвате срам и страх от новата връзка. Този начин е много лъжлив, защото изграждате в съзнанието си фалшив образ на новия познат, а след това има голям шанс да бъдете разочаровани. Може думите да бъдат разтълкувани погрешно, а и много често значението на дадено съобщение може да бъде разбрано по различни начини. Нищо не замества реалното общуване, не забравяйте това. 

Съобщенията не могат да предават емоционалното състояние, в което сте в момента.

Когато общуваме чрез текстови съобщения ние си представяме всяко от тях като реплика в реален разговор. Но думите, не могат да покажат емоциите ни. Много често ние изпадаме в комични ситуации в следствие от погрешно разбрано съобщение. Не можем да покажем иронията в думите си, смехът, та дори яростта. Тъжното и веселото човече не са достатъчно силни, за да изразят нашата емоция.

Текстовите съобщения не винаги са напълно достатъчни.

Освен че доста често предизвикват обърквания и не могат да уловят емоциите ни, съобщенията не винаги могат да предадат всичко, което искаме да кажем, и да накараме някого да се почувства специален. Да, те са чудесен начин да честитите рожден ден или да уговорите бърза среща, в това няма спор. Но са твърде неподходящи, като опит да накарате дадена жена или мъж да се почувства специален/на. Не е възможно чрез един sms да предадете емоцията и настроението на първото "обичам те". Има куп такива примери, от които можем да си вземем бележка, но дали ще го направим?

Съгласни сме, че общуването с текстови съобщения е неразделна част от ежедневието ни, затова ще ви дадем няколко съвета, с които да намалите риска от недоразумения в общуването.

1. Избягвайте да пишете съобщения, когато сте ядосани или прекалено разстроени. Успокойте се и тогава започнете. В гнева си може да напишете нещо, за което после дълго да съжалявате. 

2. Ако има нещо важно, което да си кажете или да обсъдите, по-добре го направете лично или поне чрез разговор. Както установихме по-рано, вероятността от грешки при писане на sms-и е твърде голяма. 

3. Не прекалявайте със съобщенията в началото на връзката. Когато връзката започне твърде бързо, има голяма вероятност тя да свърши по същия начин. 

4. Не му изпращайте повече текстови съобщения, отколкото той на вас. Потърсете златната среда. 

5. Не прекалявайте със споделянето. Оставете неща, които да обсъдите или да споделите лично, не забравяйте, че връзката ви тепърва започва.