Проходилките изглеждат като забавно приспособление, което би трябвало да помогне на детето да проходи по-бързо, но през годините не малко деца са се озовали в спешното заради травми, свързани по някакъв начин с проходилките.

Всъщност проходилки в Европа има още през XIV век, но през последните години се говори все повече за това колко опасни са те, докато полза от тях всъщност няма. Затова и през 2004 г. Канада стана първата страна, която забрани тяхната продажба.

Много педиатри препоръчват и останалите страни да последват примера на Канада и изцяло да забранят проходилките. Според американската статистика в периода от 1990 г. до 2014 г. 230 хил. деца под 15-месечна възраст са се озовали в спешното заради подобни травми. Основната причина е падане по стълбите с проходилката или пък нейното преобръщане.

Специалистите предупреждават, че проходилките са опасни дори и да живеете в апартамент и детето да няма достъп да стълби, защото то може да преобърне проходилката, да се удари с нея или да се изхлузи и да падне, удряйки си главата. Освен това с проходилката детето става по-мобилно и може да достигне до опасни за него места – например да се опари на печката в кухнята или пък да погълне препарати за почистване в банята.

Заради множеството инциденти с проходилки, през 90-те години се въвежда стандарт, според който проходилките трябва да са по-широки от една стандартна врата, за да не може детето да излезе от стаята, и задължително да имат спирачка, ако детето по някакъв начин се засили. Благодарение на тези мерки инцидентите с проходилки намаляват с 85%.

И въпреки че белята става за секунди, в основата на повечето от тези инциденти стои родителското невнимание. Много родители си мислят, че нищо лошо не може да се случи на детето, докато е в проходилката, затова стават по-малко бдителни и оставят детето да си играе без особен надзор.

Освен че проходилките представляват риск за детето, скорошни проучвания доказват, че ползата от тях изобщо не е съществена и дори могат пречат на нормалното развитие на детето, защото не го мотивират да се научи да ходи само, без да се придържа и без помощта на разни устройства. Немалко деца се научават да ходят по-бавно сами точно защото са използвали проходилка.

Затова педиатрите препоръчват други начини и играчки, с които да насърчите развитието на детето, например такива, които са без колелца – като бебешките бънджита (джъмпъри), които развиват мускулите на бебето, защото то се оттласква от земята, но в същото време не му позволяват да обикаля из дома ви и да се нарани.