Колко време прекарваш с детето си след работа? Технически погледнато ни трябват около 30-60 минути, за да приготвим вечеря на децата си, 15 минути, за да им почетем, и само един миг, за да ги целунем за лека нощ. Психолозите обаче твърдят, че има 3 минути, които са най-важни и които много родители пренебрегват.

Ако спазваш това правило, ще спечелиш доверието на децата си и те ще ти вярват дори когато са вече тийнейджъри.

3-минутното правило

Според това правило всеки път трябва да посрещаш детето си така, сякаш не сте се виждали от много време (независимо дали то е било на училище, или ти просто си отишла на пазар за 1-2 часа).

Освен това е много важно очите ви да са на едно ниво. След като седнете или клекнеш, прегърни детето си и го попитай какво е станало, докато те няма. Много е важно да спазваш това правило, когато прибираш детето си от детска градина или училище или когато се връщаш от работа.

Защо е необходимо да спазваш правилото

Според психолозите през първите минути от новата ви среща детето е готово да разкаже всичко, което си спомня.

Ако пренебрегваш правилото, последиците ще са различни според характера на детето. В общия случай детето, което рядко има възможност да говори с родителите си за всичко, което се случва с него, става по-прикрито и отказва да говори и за важните неща. Така родителите пропускат много важни моменти от живота на детето си и близостта между тях значително намалява.

Други деца се опитват да привлекат вниманието на родителите си, като говорят непрестанно, добавяйки нови и нови факти към някоя случка, докато накрая сглобят една правдоподобна история. Родителите на такива деца обикновено не се вслушват в думите на детето си, защото неспирните истории се превръщат във фонов шум. Затова е важно да има период на активно слушане.

Допълнителни препоръки

Важно е да отбележим, че спазването на 3-минутното правилно не означава да прекарваш само 3 минути на ден с детето си, а набляга на факта, че трябва да отделяш 3 минути на детето си веднага щом се видите, за да си сигурна, че то ще ти разкаже всичко важно, което му се е случило.

Ето още няколко препоръки от психолозите, които ще ти помогнат да заздравиш връзката между теб и детето ти:

  • Всеки ден правете нещо, което интересува и двама ви.
  • Трябва да показваш на детето си, че го слушаш. Вмъквай бързи коментари или повтаряй информацията, която си чула, за да знае, че наистина си го чула и разбрала.
  • Не преувеличавай и не преигравай, детето ти ще разбере, когато ентусиазмът ти не е искрен.
  • Хубаво е понякога да се връщаш към разговора, който сте провели. Така детето ти ще знае, че помниш какво сте си говорили по-рано.
  • Избягвай дългите и безполезни спорове, дори ако отговорът ти се струва очевиден. Запази си силите за по-важните разговори и дискусии, а на дребните спорове отговаряй с „Добре, разбирам, че не си съгласен с мен“. Все пак детето ти трябва да се научи да има собствено мнение.