По традиция в началото на септември споменът за лежерната и приятна ваканция рязко избледнява на фона на септемврийската треска. Или иначе казано: „Ужас! 15-ти септември наближава!“. Трескаво започваме да следим всички добри оферти и предложения, а те са мнооого и ни дебнат отвсякъде.

Откъде да започнем, как да изберем най-доброто, как да разпределим бюджета, с какво ще облечем децата и най-важното от всичко – как ще свикне детето да става рано и да се натоварва толкова много - купища въпроси, повечето без ясен отговор. Хайде сега да оставим паниката настрана, да се въоръжим с търпение, лист и химикалка и да се доверим на старата и изпитана практика - списък с най-важното.

1. Вечерите ще са много по-пълноценни, ако опитате да четете книги с детето си. Освен че ще сте информирани за всички принцове, принцеси, нови сериали и играчки, детето ще започне да тренира и концентрацията си.

2. Пазаруването за първия учебен ден може и да е много забавно, ако го направите заедно с вашето дете. Планирайте един уикенд заедно и въоръжени със списъка тръгвайте на шопинг. Ако бюджетът ви е предварително начертан, предложете на детето си само да направи своя избор. Децата обичат да са важни и от тях да зависи какви дрехи, раници и несесери ще притежават, а вие ще успеете да „съхраните“ себе си в това изтощително занимание.

3. Приготвяйте всичко, което е нужно още от вечерта, така ще си спестите ненужното суетене и хаоса на сутринта. Пуснете любимата песен на вашето дете и превърнете досадното миене на зъби и обличане в танц на победата! Работи безотказно!

4. Несъмнено първият учебен ден не е най-любимият ден на децата, но ако го отпразнувате подобаващо и за награда, освен нещо вкусно, му подарите и мечтана от него играчка, нещата ще изглеждат съвсем различно.

5. Есента наближава и дългите разходки след училище ще стават все по-голяма рядкост. Когато училищните занимания започнат, опитайте да планирате и време за игри за цялото семейство. Релаксиращо е, а и обикновено децата печелят, което ги кара да се чувстват уверени и способни.

6. Ако нямате време или не ви се обикаля по магазините, направете една голяма чиния с палачинки, поседнете удобно на дивана и докато си похапвате с вашето дете, можете да направите своя шопинг и онлайн. Ако нещо не ви хареса, винаги бихте могли да го замените.

7. С бюро или без бюро – този въпрос си задаваме почти всички. Най-важното е да създадете уютно и удобно място вкъщи, където на детето ще му е приятно да учи.

8. Ако детето не обича да закусва у дома, пригответе любимите му неща за похапване в кутия за храна, която да сложи в чантата си.

9. Завръщането в училище означава и много повече контакт с други деца, а оттам и повече болести. Изобщо не се заблуждаваме, че децата ни си мият ръцете през 10 минути, когато не ги наблюдаваме, нали? Пълноценният сън и здравословната храна обаче са много важни, за да поддържаме здравия им имунитет.

10. Когато децата ни оставят бележчици с мили послания обикновено се разтапяме и разказваме на всичките си колеги и приятели! Следващия път опитайте вие да оставите свежо пожелание до възглавницата или на огледалото в банята. Така наистина ще направите деня на детето специален!

Или както се казваше в една мъдрост – „Децата са толкова щастливи, защото не се вземат насериозно!”

Ние нямаме какво да добавим! Дано със съветите на Хипо сме успели да ви помогнем поне малко в приготовленията за новата учебна година.

На добър час на вас и вашето дете!