Британски учени установиха, че първородните деца в семейството са по-умни от останалите си братя и сестри, след като провели с тях тестове за интелигентност, съобщава в. "Метро", цитиран от БТА.

Таблоидът се позовава на изследване на специалисти от университета в Единбург. Те обясняват явлението с факта, че първородните деца в семейството получават повече умствени стимули и поддръжка при развиването на уменията си от страна на родителите. И това се случва още от най-ранната възраст на потомците. Явлението обяснява и защо първородните деца в семейството получават по-големи заплати и по-добро образование на по-късен етап от живота си.

В рамките на проучването били изследвани 5000 деца на възраст до 14 г. Оказало се, че децата, които се раждали след първородния наследник, получавали по-малко умствени стимули от родителското тяло. Майките и бащите по-рядко им четели на глас, не им помагали в усвояването на музикални инструменти в същата степен, както при първородните.

Подобно проучване бе проведено от учени в Университета в Лайпциг преди време. Тогава освен разлики в интелекта, учените заключиха, че малките деца са по-здрави от по-големите си каки и батковци и по-рядко страдат от диабет.