Д-р Божидара Костова е медицински онколог в Комплексен онкологичен център (КОЦ) в гр. Стара Загора. Професионалните й интереси са насочени към онкологичните заболявания на женската полова система и карцинома на гърдата. Член е на Български лекарски съюз, Българската асоциация по медицинска онкология и Клуб „Млад онколог“.

Д-р Костова, кои са симптомите, за които всяка дама трябва да внимава и какво да направи, ако ги има от по-дълго време?

От изключително важно значение е да разпознаем ранните симптоми, които много често са неспецифични и рядко пациентите им обръщат внимание - често наподобяват смущения в храносмилателната система и затова рядко пациентките се ориентират към това да посетят своя гинеколог. Едни от най-честите ранни симптоми са болките в корема и/или в тазовата област, констипация или диария, подуване на корема, често уриниране, нарушение в менструалния цикъл и вагинално кръвотечение.

Доста често се появяват симптоми като подуване на корема и газове, умора, увеличаване размера на корема, липса на апетит, загуба на тегло, които симптоми, за съжаление, вече са изява на едно напреднало заболяване. При наличието на подобни симптоми в продължение на 3-6 месеца, посетете своя гинеколог за рутинния си профилактичен преглед.

Има ли фактори, които повишават риска от поява на рак на яйчниците?

Разбира се, както всяко едно злокачествено заболяване, така и при рака на яйчниците се наблюдават фактори, които могат да увеличат риска. Рисков фактор за поява на рак на яйчниците е наследствеността. Фамилна история за рак на яйчниците и/или рак на гърдата увеличава риска от 3 до 7 пъти. Пациентките с фамилна обремененост е желателно да провеждат по-често (2 пъти годишно) профилактика на гърдите и гинекологичен преглед. Друг фактор е наличието на BRCA1/2 мутациите, които могат да се предадат както наследствено, така и да възникнат под влияние на факторите на околната среда. Други рискови фактори могат да бъдат: ранно настъпила първа менструация или късна менопауза, нераждали жени, наличие на безплодие, както и анамнеза за ендометриоза, поликистозен овариален синдром и тазова възпалителна болест, затлъстяване и/или заседнал начин на живот, също алкохолна консумация и тютюнопушене.

Как се поставя диагнозата рак на яйчниците и какви са възможностите за лечение?

Според препоръките на Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO) след клиничния преглед трябва да се измери нивото на туморния маркер CA125. Той е повишен при около 50% от пациентите с ранен рак на яйчниците и при около 85% от тези с напреднало заболяване. Измерването на CA125 следва да се съчетае с образна диагностика като принципно първо се ползва ултразвуково изследване на тазовата област. Трансвагиналната ехография позволява да се потвърди или отхвърли наличието на тумор и да се определи дали образуванието е доброкачествено или злокачествено. Скенерът се прилага рутинно за установяване на разпространението на болестта и планиране на хирургичната интервенция.

Лечението на това заболяване, както и на всички други онкологични, е комплексно, включващо оперативна намеса и в повечето случаи системна терапия (химиотерапия) и евентуално таргетна терапия. Възможностите за лечение на това заболяване в нашата страна са добри, като ние работим с терапии и медикаменти, които не са по-различни от тези, с които лекуват в останалите европейски страни.

Има ли профилактика при това онкологично заболяване?

Профилактиката и ранният скрининг са най-важната стъпка за създаването на план за борбата с онкологичните заболявания в България. Задължителният профилактичен преглед при гинеколог е необходимо да се извършва веднъж годишно, като при пациентките от рисковите групи - 2 пъти годишно. Като протективни фактори се приемат бременност, кърмене, прием на орални контрацептиви, прием на статини, лигиране на маточните тръби, физическа активност, здравословен начин на живот.

Независим авторски материал, отразяващ личната гледна точка и опит на автора. Публикува се с подкрепата на „АстраЗенека“

Повече информация за рака на яйчниците, може да намерите на сайта: azcare.bg