Добрите гени не са достатъчни, за да доживеете до 100 години. Те са само 25% от формулата за дълголетие. Ето как да бъдете здрави и млади за дълго време, а защо не и да доживеете до 100 години.

 

  1. “Златни” антиоксиданти

Ако искате да живеете дълго, ежедневно консумирайте плодове и зеленчуци. Най-ценни сред зеленчуците са: зеле, спанак, брюкселско зеле, броколи, цвекло, червен пипер, лук, сладка царевица, патладжан. От плодовете се препоръчват сини сливи, стафиди, черни боровинки, малини, джанки, портокали, червено грозде, къпини, вишни, земна ябълка.

  1. Лекарства от природата

Не посягайте към лекарствата при всяко неразположение. Природата ви предлага толкова много алтернативни решения, които често помагат повече от силните медикаменти. Тук важното правило е профилактиката. Грижете се за организма си, преди да се разболеете, а не след това. Ежедневно консумирайте зелен и билков чай. Вълшебните свойства на зеления чай са доказани, затова не се лишавайте от този природен еликсир. Орехите също вършат чудеса, ако се консумират няколко пъти седмично. Соята също е много ценна за високото кръвно налягаме и холестерол. Препоръчват се още: джинджифил, кимион, канела, куркума и кориандър.

 

  1. “Не!” на стреса и “Да!” на спорта

Никога не е късно да промените живота си и да започнете да спортувате. Йогата е идеален вариант за всички възрасти. Избягвайте силния стрес и ако трябва, сменете работата си. Доказано е, че системният стрес разболява и съсипва имунната система. Липсата на движение е враг на дълголетието, затова се разхождайте ежедневно на чист въздух. Правете гимнастика и поддържайте мускулите си в добра форма.

 

  1. Забравете вредните храни и напитки

Пържените храни предразполагат към ракови заболявания, тъй като при пърженето се отделят вредни вещества. Виното може и да е полезно, но не и ако злоупотребявате с него. Прекаляването със спиртните напитки, както и с виното, може да доведе до рак и да разруши черния дроб. 

 

  1. Вземете си домашен любимец

Не тайна, че отглеждането на животинче у дома носи много ползи на собствениците му. Грижите успокояват, намаляват кръвното налягане, предпазват от стрес и ви помагат да се възстановите по-бързо при боледуване.

 

  1. Посещавайте по-често лекарския кабинет

Има хора, които посещават личния си лекар, само в краен случай. Това е погрешно! Не пропускайте ежегодните профилактични прегледи. Следете състоянието на очите, сърцето, костите си. Интересувайте се от нивата на холестерол и при нужда коригирайте менюто си. Посещавайте и зъболекар. Жените е добре да следят състоянието на гърдите си за евентуални промени, както и да посещават гинеколог.