От 23.03. до 15.04. Меркурий, планетата на мисълта и комуникацията, ще се движи ретроградно през знака Овен.

През този период е важно да сме изключително внимателни и предпазливи. Преценката ни няма да е трезва и съществува риск от измама и объркване. За това не ни се препоръчва да стартираме нови неща, да подписваме договори, да водим съдебни дела, да правим важни покупки. Дните, в които планетата е ретроградна не са подходящи също така за медицински прегледи и изследвания, хирургически интервенции или стартиране на лечения.

Много вероятно е също така да имаме объркване със средствата ни за комуникация и предвижване. За това е препоръчително да планираме нещата си по отрано и ако имаме важни ангажименти да се презастраховаме, подготвяйки си резервен план.

Докато планетата се движи на обратно, тя ще насочва голяма част от вниманието ни навътре към себе си, към собствения ни свят. Възможно е да сме прекалено фиксирани в собствения си мироглед и да губим гъвкавостта си, поради което ще ни е трудно обективно да преценяваме гледните точки на другите, което до голяма степен ще затруднява вземането на правилни решения. Поради тази причина е важно е да сме наистина внимателни и да не избързваме с действията си.

Най-потърпевши от движението на планетата ще са Везните, Раците, Козирозите и Овните, както и хората с лични планети в тези знаци. При тях са вероятни обърквания и хаос, както в личен, така и в обществен план. В личен план е вероятно заетите да имат спорове или конфликти с партньорите си. Не е изключено да получат порив да излязат извън пределите на съществуваща връзка с трети човек, в последствие обаче този човек да ги разочарова и бързо да загубят интерес към него или той към тях. Ако попаднат в подобна ситуация е добре да не действат прибързано и да не се втурват през глава, разрушавайки връзката си при първия порив на плътта. Добре е да си оставят време да премислят нещата, както и техните нужди в отношенията си с партньора. Крайни решения при всички случаи е добре да взимат след края на периода.

В професионален план при тях не са изключени нови алтернативи, които им обещават просперитет и добри и бързи начини за растеж, както и материални облаги, които обаче в последствие може да се окажат нереални или най-малкото, не толкова добри. Най-вероятно биха били склонни да скочат в тъмното заради чувство на задушаване от старите привички и обстоятелства, при които са си изкарвали хляба, но и тук е важно да останат нащрек и да са изключително внимателни.

Земните знаци Дева и Телец ще искат да блестят и да бъдат забелязвани и оценявани от околните. Добре е да не се изхвърлят в тези си желания и да остават здраво стъпили на земята в периода, понеже съществува риск да надскочат възможностите си и да започнат нещо, което в последствие ще им бъде трудно да завършат.

Водните знаци Рак и Скорпион е добре да са умерени в действията си и да са склонни да премислят гледната точка на останалите, преди да реагират. Препоръчително им е да не приемат всяко различие в мненията, като фатална обида към тях, която да бъде преживявана и претегляна в съзнанието им дни наред.

Огнените знаци Лъв и Овен може да изпитат порив да учат нещо ново или да развиват ново хоби. Възможно е да оставят работата на заден план, преследвайки личните си цели.

При въздушните знаци Водолей и Близнаци съществува риск да се впуснат във финансови сделки с неясен произход и да инвестират парите си по не много уместен начин. Поради тази причина е добре да са изключително внимателни в тази насока и да се съветват със специалисти, както и с близки хора, които биха им спестили големи загуби в последствие.