Меркурий става ретрограден в знака Водолей от 5/1/2016 до 26/1/2016

Меркурий отново обръща своя ход назад в знака Водолей. Ретроградното движение на тази планета, нерядко провокира недоволството ни, защото всичко, което предприемем, всяко наше действие сякаш е саботирано от невидими сили. Чувството, че съдбата се шегува с нас, е повече от фрустриращо, но ако сменим фокуса много лесно ще открием положителните аспекти на ретроградността на Меркурий.

Когато това се случи в знака Водолей, едва ли ще е странно, ако техниката около нас внезапно започне да се държи „побъркано“ и всичко да се обърне с краката нагоре. В най-добрия случай може да се чувстваме като спуснати отнякъде, но на грешното място или в грешното време. И понеже сме устроени така, че търсим отговор за всяко нещо, първото, което ни идва наум (или поне за тези, които следят движението на небесните тела) се хващаме за астрологическите обяснения.

Със сигурност ще намерим отговори там, но докато ги търсим, рискуваме да изпуснем по-значимото, което се случва в това време.

Казват, че зад решението на трудна задача не стои опитът, знанията или уменията, а способността да бъдем креативни. Колкото повече дълбаем и пресмятаме различните варианти и алтернативи за решение, толкова повече се отдалечаваме от него. Ако просто махнем с ръка и забравим временно за мъчителното търсене, кой знае, ще намерим отговорът на най-неочакваното място, в най-неочакваното време.

Меркурий във Водолей е странен феномен, който трудно се описва с ежедневния ни език. Разхождате се и изведнъж установявате, че сте далеч от света, който познавате, а сте попаднали в капсула на времето и неусетно сте се прехвърли ли някъде в бъдещето. Връщате се, защото мобилният ви телефон звъни на пожар. Докато се осъзнаете къде сте, вече сте изпуснали няколко срещи, уговорки и ангажименти. Ядосвате се, търпеливо понасяте критиката на другите, но нещо ви подсказва, че без да знаете как, сте открили нещо важно, онази част, с която ще сглобите целия пъзел.

Наистина ли, не знаете как?

Не търсете как и защо, просто продължавайте да странствате в бъдещето, а пропуснатите ангажименти, впоследствие ще се окажат ценно спестено време. Онези, които са ви критикували, ще ви бъдат благодарни за решенията, които сте има дали. И най-важното, самите вие ще сте много по-продуктивни и удовлетворени от развитието на значимите за вас неща.

Меркурий във Водолей е като малък пакостник, който ни създава на пръв поглед отегчителни спънки, но без да разбираме, той ни е помогнал да надхвърлим заучените модели на мислене и действие и да станем креативни и изобретателни. Продуктите на прогреса са голямо удобство, но ако разчитаме само на тях, скоро ще изчезне способността ни да изобретяваме нови.
За това, ако техниката ви откаже, вместо да се ядосвате се отдайте на занимания, които обичате, но пренебрегвате заради куп „по-важни“ неща.

Грешен имейл?! Дали пък Меркурий не ви напомня за някой, който очаква от вас новини. Отменено пътуване, закъсняващи полети… вероятно трябва да помислим за нови посоки и начини да се реализираме.