Замисляли ли сте се какво е общото между месеците март, април, май и дори юни? Нека ви подскажем – слънце, високи температури, малко по-късно студ, вятър, дъжд и след това всичко започва отначало. Капризите на времето нямат край! И ако повечето, особено по-възрастните, например бабите и дядовците ни, свързват тези странности с най-женския месец от годината, то оказва се през последните години променливите настроения на времето зачестяват все повече и повече. Още по-неприятното обаче в случая е, че същите тези резки промени на налягането, влажността и темперaтурите ни влияят и карат да се чувстваме зле. Най-честите последствия от това са главоболие, депресия, сърдечни проблеми, болка в ставите, раздразнителност, рязък спад на настроението, нарушаване на съня и апетита. Как да се справим с всичко това? 

Засегнати групи

На първо място е добре да разберем какви хора включва групата на най-потърпевшите от всички тези климатични промени.

- хората със сърдечно-съдови заболявания, ниско кръвно и проблеми с дихателните пътища - при тях най-често проявяващите се симптоми са усещанe на слабост и недостиг на въздух, като често се стига и до задух. Симптомите се наблюдават най-вече при дъждовно време. Причината е, че в такива дни кислородът във въздуха не е достатъчен, но за сметка на това благоприятства отключването на мигрена или нарушена функция на стомашно-чревния тракт.

- хората с високо кръвно налягане и алергии – при тях се наблюдава главоболие, сърдечни болки и преумора. При хората с алергии, сухото време и съответно ниската влажност на въздуха дразнят лигавицата на носа и тя спира да защитава организма им от проникването на вредни микроби. Основна причина е понижение на нивото на левкоцитите, а оттам и на имунитета.

- хората с бъбречни проблеми, с оплаквания в костно-мускулната система, хора, страдащи от депресия, хипертоници и с хронични заболявания.

Как да се справим с капаните на времето?

Ясно е, че няма как да се изолираме от неговото негативно влияние, но поне бихме могли да опитаме да облекчим ежедневието си. Ето няколко съвета за това как да се справим с най-разпространените симптоми в няколко лесни стъпки.

Главоболие

Не е тайна, че някои хора са по-чувствителни към климатичните промени, не само към температурните колебания, а и към промените в атмосферното налягане, влажността, силата на магнитното поле и др. Същите те често страдат от мигрена или синуитни главоболия (в областта на челото и около очите, синусите). Според учените, повече от половината пристъпи при болните от мигрена се дължат на сухото и студено време. От друга страна главоболието, породено от изпълнените с въздух синуси, настъпва при рязка промяна в налягането, а интензивността на синусната болка се увеличава при влажно и студено време. Неслучайно на такива хора се препоръчва да не стоят навън, а да търсят по-топли места. Облекчение можете да постигне бързо и без странични ефекти с Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. 10 таблетки в гореща вода, изпити бавно, на малки глътки, са добро решение при тези проблеми. Сол №7 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) влиза и в комбинацията за здрав имунитет. Солите №3, №6, №7 по 3 таблетки от всяка на ден трябва да са с вас поне за 1-2 месеца в този период от годината.

Настинките

Променливото време е доста коварно, особено когато през единия ден се разхождаме по тениска, а на другия сме с яке. Истинският кошмар обаче настава, когато започне да ни тресе, хремата се появи и започнем да пием чайчета с мед и лимон. За да не попадате в този омагьосан кръг и да избегнете леглото и високата температура, ви съветваме да спазвате няколко прости правила:

- обличайте се на пластове, комбинирайки тънки с по-дебели дрехи, за да може лесно да се съблечете, ако ви стане топло и обратното – да се облечете, ако изведнъж завали дъжд и задуха.

- избягвайте да стоите на течение – най-малкото ще избегнете схващането на врата.

- не бързайте със сандалите – да, признаваме си, че и ние нямаме търпение да ги обуем, но никак не ни се влиза боси в локвите!

- в променливото време се доверете на природните средства, които повишават имунитета и са клинично изследвани за ефективността си. Такъв е Инфлуцид, който в този период трябва да се ползва за профилактика поне за 1-2 месеца по 3 таблетки на ден. Той се съчетава добре със соли №3, №6, №7. Важно е да знаете, че хремата е защитна функция, която изчиства лигавицата на организма от всички неприятни микроорганизми. Така че не бързайте да купувате капки в опит да потушите проблема. Обърнете внимание и на това, че защитните сили на тялото ви могат допълнително да бъдат стимулирани чрез студени бани, контрастни душове, посещение на минерални бани или сауна. Ако хремата много ви пречи и се засилва, използвайте Инфлуназал – хомеопатичен спрей за нос, който за разлика от капките, можете да пръскате дълго време, без рискове. 3-4 впръсквания на ден са задължителни.

Промяна в кръвното налягане

Обикновено през лятото, хората се оплакват от „падане” на кръвното, а през студените дни от покачване. Това се дължи на факта, че през горещите месеци от годината кръвоносните съдове се разширяват и обратно – през зимата се стесняват, което повишава горната или долна граница. Какво се случва обаче в края на пролетта и началото на лятото – при рязко повишение на температурите кръвното ни е в долните граници, прилошава ни, замаяни сме и дори нетрудоспособни. Разбира се, обратното също е валидно. А причината се корени в артериалното налягане, което е свързано с атмосферното. Съветваме ви да се опитате да спите поне по 8 часа и да приемате много течности и билкови чайове.

Нарушаване на апетита

Опитайте се да се храните пълноценно. Наблягайте на по-обилна закуска и по-лека храна за обяд и вечеря, включваща пресни сезонни плодове и зеленчуци. Забравете за полуфабрикатите и вечерните пийвания, които само биха влошили нещата още повече. Пийте повече вода и прясно изцедени сокове за сметка на кофеиновите течности, които сведете до минимум. Не се хранете с мазни храни и си определете един разтоварващ ден, в който да пиете само вода, чай от лайка или мента и зеленчукови сокове. Увеличете и приема на витамините, полезни за сърцето и кръвоносната система - витамини В, С и Е, калий, магнезий, натрий.

Физически и емоционален стрес

Знаете за какво говорим - системното недоспиване, стрес в работата и в личния живот, храненето с полуфабрикати, тичането и бързането от задача в задача… За начало започнете да спазвате режим – хранете се, лягайте и ставайте по едно е също време. Не се пренапрягайте, но и не подминавайте физическите упражнения. Съветваме ви или да се опитате да изкарате натрупаното напрежение, прераснало в стрес като се поизпотите във фитнеса или да изживеете този период в спокойна и по-щадяща ви обстановка. Във втория случай добре биха повлияли сауната, масажите и откъсването от външния свят за два-три дни.