Вероятно е някой, когото вече познавате…

Изневеряващият съпруг е най-вероятно да има афера с приятелка, колежка или дори съседка - поне това показват последните проучвания.

Съпругите пък са по-склонни да изневеряват с някого от близкия си приятелски кръг.

Част от причината е простичкото удобство - близост и възможност.

Но учените подозират, че това е така и защото често неверниците искат да излязат от текущата си връзка, но ги е страх да бъдат сами.

Затова поглеждат към другата страна.

“Повечето хора, които правят извънбрачен секс, го правят с човек, когото познават добре”, гласи едно проучване от 2017 година. “Най-често това е близък личен приятел или съсед, колега или дългогодишен познат.”

Около 21% от мъжете и 13% от жените, взели участие в проучването, казват, че са изневерявали на партньорите си в даден момент. В 82,9% от случаите това е било с близък приятел, съсед, колега или дългогодишен познат.

Това изследване потвърждава данните от предишни проучвания, но е първото, което се фокусира върху това към какви извънбрачни партньори са привлечени хората.

И макар възможността, удобството и емоционалната връзка от това, че вече се познават, са помогнали за изневярата, двойките трябва да преживяват други проблеми във връзките си, за да са уязвими на изкушение.

“Връзката между по-ниско задоволство от връзката и извънбрачния секс е утвърдена и доказана”, пояснява съавторът на проучването Марк Уисман, психолог в Университета в Колорадо.

Уисман и съавторката Линдзи Лабрек подозират, че когато нещастните хора изневеряват, търсят бягство от връзката, но не искат да бъдат сами. В резултат хората не изневеряват само за да приключат отношенията - те сформират нови връзки, пазят си новия човек като “скрит коз”.

Има логика в това да го правят с хора, които вече познават, независимо колко объркано може да стане.

"Чудя се дали омъжените хора, които правят извънбрачен секс с партньори като близък приятел или колега, избират такива партньори като ангажимент да създадат нова връзка или като позволение да напуснат връзката си", разказва Лабрек. “Тези

партньори притежават или осигуряват важни качества като емоционална интимност, близост, приятелство, подкрепа и прочие. Избирайки да правят извънбрачен секс с партньор, притежаващ подобни характеристики, гарантира нуждата от отдадена и интимна извънбрачна връзка в много по-голяма степен от изневерите със случайни партньори".