Признаваме или не, всяка една от нас го има и той несъмнено е един от най-големите ни неприятели – ужасният целулит. Сигурни сме, че неведнъж си чувала за множеството митове за това какви са причините за появата му – от това, че слабите жени не го познават, през налудничавото твърдение, че се появява с възрастта, та чак до безумието, че вече има дрехи, които се борят с появата му. Той присъства в живота на 85-90% от дамите в световен мащаб и това, че ти си една от тях, не означава в никакъв случай, че имаш наднормено тегло или пък водиш изключително нездравословен начин на живот. Ти просто си жена и го имаш така, както го има и майка ти, и най-добрата ти приятелка, и много известни дами.

Целулитът е проблем, с който трябва да се бориш всеки ден!

Макар причините за появата му да са разнообразни (генетична предразположеност, проблем с теглото, възраст, нездравословен начин на живот, липса на движение, дисбаланс в хормоните и др.), комплексното лечение на проблема трябва да включва специална грижа отвън и отвътре. Ето какво имаме предвид:

Правилната и здравословна храна

Учените твърдят, че от особено значение е не количеството на калориите, а минералният състав на продуктите, които приемаме. Затова е изключително важно храната ти да е балансирана и да се стараеш да приемаш достатъчно количество плодове и зеленчуци, като сведеш до минимум тези, които са преработени, съдържат консерванти и изкуствени оцветители. Изключи всички чипсове, консерви, мазни и пържени храни и приеми с отворени обятия враговете на целулита - броколи, аспержи, брюкселско зеле, целина, спанак, грах, лук, овесени ядки, тиквички, ягоди, смокини, пъпеш, кайсии, грейпфрут, кафяв ориз и пълнозърнест хляб. Избягвай и сладкото, и соленото. Да, знаем, че е трудно, но всички сладки изкушения и солени удоволствия допринасят ужасно много за разпространението на целулита, карайки мастните клетки да набъбнат, от което стават по-видими за окото.

Превърни водата в най-добрата си приятелка!

Чувала си го милиони пъти, но пак ще ти го кажем - обилното количество вода може да победи целулита. Е, не казваме, че ще го направи, ако не се движиш и се тъпчеш с мазни и сладки храни, но определено ще видиш разликата! Хидратацията има свойството да изплаква токсините от тялото, като същевременно поддържа кожата видимо опъната и без бръчки. А коя дама не иска именно това?

Подари на кожата си всичко, от което се нуждае

Контрастни душове, масажи, антицелулитни процедури... А прекрасната новина е, че можеш да ги правиш съвсем сама у дома. Започни с взимането на контрастен душ, който повишава циркулацията на лимфата в кръвта и дава енергия. След това можеш да преминеш към eдно от най-ефективните решения за раздвижване циркулацията на кръвта, а оттам и насърчаване на лимфното оттичане и заглаждане на повърхността - масажът със специална четка. Добре е тя да бъде от естествен и по-твърд косъм, за да се премахнат по-добре токсините и излишните течности, които се натрупват в тялото. Как да я използваш? Много просто – ежедневно, по време на душ, започвайки отдолу нагоре, само за няколко минути. След взимането на душ идва любимата ни част - масажите. Целта им е да предотвратиш до минимум джобовете с излишна вода в тялото си, които всъщност са виновни за появата на целулита. Добрият ефект може да бъде повишен чрез нанасянето на различни антицелулитни лосиони и серуми, които са още една стъпка по-близо до твоето ново тяло. Разбира се, можеш или да си ги купиш или да си направиш сама. Важно е в състава си те да съдържат хиалуронова киселина, кофеин, пантенол, колаген и хума. Тайната е в загряващото им действие, което подобрява циркулацията и ускорява извеждането на течности, като по този начин предизвиква отслабващия ефект. За най-добри резултати можеш да го прилагаш след душ или тренировка. 

Забрави за вредните навици

Не казваме да се превърнеш в отшелничка, която пие само вода, но ограничи приема на алкохол до една чаша, най-добре бяло вино, и сложи край на никотина. Наясно ли си всъщност колко много токсини влизат в тялото ти чрез цигарите, което се отразява на елестичността на кожата ти, която почва да старее, а целулитът започва да се влошава и да се вижда все повече и повече? Само си помисли колко много неща ще промениш само с отказа от тези два вредни навика - ще имаш красиви бели зъби, ще се отървеш от лошия дъх, няма да кашляш, няма да се задъхваш, ще имаш по-красива кожа, без бръчки, а и ще спестиш пари - все неща, които си заслужават и не са за изпускане, нали?

Не забравяй за спорта!

Доказано е, че за наличието на портокалова кожа и целулит виновна е нарушената микроциркулация на кръвта, причина за която е заседналият начин на живот. Затова от огромно значение е в битката да бъде въведен и спортът. Започни с изкачване на стълби и повече ходене пеша всеки ден, а след това открий спорт, който едновременно ще ти доставя удоволствие, няма да те напряга и ще бъде твой верен съюзник в борбата с упоритите мастни натрупвания и отпускания на кожата във всички области на тялото ти. Ако пък си почитателка на плуването, съвсем спокойно можеш да му се отдадеш. Водата тонизира кожата, действайки благоприятно на циркулацията на кръвната лимфа, като изгаря мазнините и снабдява клетките с кислород.

Усмихни се!

Ти си прекрасна, с или без целулит! Но за да имаш още по-високо самочувствие, опитвай се да елиминираш стреса и тревожността. Именно те са отговорни за появата на целулит, тъй като, когато се ядосваш, тялото ти започва да произвежда по-високи количества кортизол, хормонът на стреса, който започва да съхранява все повече мазнини и да изтънява кожата. Отдай се на йога или медитация, и вместо да се ядосваш, усмихни се и си мисли за някой или нещо, което наистина има значение и те прави щастлива!

Минералите идват на помощ

Кожата е най-големият отделителен орган и чрез нея също се елиминират токсични натрупвания в организма. Затова всички кожни проблеми, включително целулитът, са знак за задържането на вредни вещества. Портокаловият вид на кожата се дължи и на нарушаването на структурата на съединителната тъкан. Грижата за красотата винаги трябва да е комплексна. И освен да вземеш мерки за всички фактори, които провокират появата на целулит: наднормено тегло, липса на физическа активност, хормонални промени, забавен метаболизъм, дехидратация или задържане на течности и др., можеш да се погрижиш за красотата си и "отвътре" - с помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Ще ти помогне комбинацията минерални соли №1, 4, 11 и 12 заедно с прилагането на Шуслеровите соли №11 и №12 под формата на мехлеми. Сол №11 силицея и сол №12 калциев сулфат се грижат за дренажа на съединителната тъкан и еластичността на кожата. Сол №12 е важно прочистващо и регенериращо средство за съединителната тъкан. Подпомага отделянето на отпадните продукти от нея, намалява отлагането на вредните вещества и възпрепятства възпаленията. А от сол №11 силицея зависят здравината (плътността и структурата) и функцията на съединителната тъкан. 

Ето как се прилага антицелулитната комбинация: сол №1 калциев флуорид и сол №12 се приемат сутрин – по 5 табл. от всяка сол, разтворени заедно в чаша топла вода. Сол №4 калиев хлорид - по 5 табл. на обед, и сол №11 силицея - по 5 таблетки вечер. Таблетките могат да се смучат или да се пият, разтворени във вода. Заедно с това засегнатите от целулит участъци се масажират два пъти дневно с Шуслеровите мехлеми №11 и №12, които се редуват (всеки мехлем по 1 ден). Едновременното приложение на солите във вид на таблетки и мехлеми усилва и ускорява техния ефект поради синергичното им действие. Терапията се провежда в течение на поне 2-3 месеца.