Това е най-трудното нещо, което някога ще направиш, но и най-важното: спри да даваш любовта си на онези, които не са готови да те обичат.

Спри да водиш трудни разговори с хора, които не искат да се променят. Спри да си винаги до хората, на които им е безразлично твоето присъствие. Спри да приоритизираш хората, за които си само опция. Спри да обичаш онези, които не са готови да те обичат.

Знам, че в инстинктите ти е заложено да правиш всичко по силите си, за да се харесаш на всички, но този импулс ще те лиши от време, енергия и здрав разум.

Когато започнеш да живееш живота си изцяло, с радост, интерес и отдаденост, не всички ще са готови да те приемат такава.

Това не означава да се променяш. Означава просто да спреш да обичаш онези, които не са готови да те обичат.

Ако си изолирана, обидена, забравяна или пренебрегвана от хората, с които прекарваш най-много време, си правиш много лоша услуга, продължавайки да им даваш от енергията и живота си.
Истината е, че ти не си за всеки и не всеки е за теб. Това прави толкова специален моментът, в който срещнеш хора, с които можеш да създадеш истинско приятелство или да имате интимна връзка – ще можеш да оцениш, че са безценни, защото знаеш какво е да не са.

Но колкото по-дълго време прекарваш в опити да накараш някого да те обича, когато той не е способен за това, толкова по-дълго време се ограбваш от истинската връзка, която те чака. Има милиарди хора на планетата и толкова много от тях ще бъдат на твоето ниво и вибрация, ще следват същата цел и ще ти помогнат да достигнеш.

...но колкото по-дълго се принизяваш и се придържаш само към хората, които те използват като емоционално кошче за отпадъци, терапевт или боксова круша, толкова по-дълго стоиш далеч от обществото, за което копнееш.

Може би, ако спреш да се появяваш, ще те харесват по-малко.

Може би изцяло ще те забравят.

Може би, ако спреш да опитваш, връзката ви ще приключи.

Може би, ако спреш да пишеш, телефонът ти ще стои безшумен с дни и седмици.

Може би, ако спреш да обичаш някого, любовта помежду ви ще изчезне.

Това не означава, че си провалила връзка. Това означава, че единственото нещо, което е държало тази връзка здрава, е било енергията, която ти си влагала в нея.

Това не е любов. Това е привързаност.

Най-ценното, най-важното нещо в този живот, е енергията. Не времето е ограничено, а енергията ти. Това, което правиш с нея всеки ден, е това, което създава живота ти. Това, на което отдаваш време, е това, което определя съществуването ти.

Когато осъзнаеш това, ще започнеш да разбираш защо изпитваш тревожност, когато си с хората, които не са правилни за теб – а същото важи и за работата, местата и градовете.

Ще започнеш да осъзнаваш, че най-важното нещо, което можеш да направиш за своя живот, себе си и всички, които познаваш, е да защитаваш енергията си по-агресивно от всичко останало на света.

Направи живота си безопасно място, в което могат да навлязат само хора, които ги е грижа, умеят да слушат и да се свързват с теб.

Не си длъжна да спасяваш хората.

Не си отговорна за това да ги убеждаваш, че трябва да бъдат спасени.

Не е твоя работа да си до хората и да раздаваш живота си малко по малко, защото те е жал за тях, защото се чувстваш зле, защото „трябва“, защото в крайна сметка те е страх да не би да не споделят чувствата ти.

Твоя работа е да осъзнаеш, че ти си господар на съдбата си и че приемаш само любовта, за която смяташ, че си достойна.

Осъзнай, че заслужаваш истинско приятелство, истинска отдаденост и пълноценна любов с хора, които процъфтяват в живота си.

Почакай в тъмнината само още малко...

...и виж колко бързо всичко останало започва да се променя.