От този момент нататък животът ви никога повече няма да бъде същият. Всичко се променя, всичко е ново.

Този ден е може би един от най-наситените със събития в живота на всяка жена. Статусът ѝ се променя - вече не е бременна, не е бъдеща майка, вече е майка! За първи път една жена разбира какво са контракции, какво е раждане, за първи път усеща миризмата на бебето, което е поставено на гърдите ѝ и пред което цялата болка отстъпва, разтваряйки се някъде извън родилната зала.

Но промените не свършват дотук. Тялото на майката започва да се възстановява: сега няма нужда да носи бебето, а да го отглежда. Това са нови задачи, с които мама определено ще се справи. Но още в първия ден тя ще преживее още много неща, които не са ѝ се случвали досега.

Раждане на плацентата

Първият вик на детето означава, че работата на майката не е завършена. Тялото прекара девет дълги месеца в отглеждане не само на бебето, но и на плацентата, орган, който е бил свързващото звено между двамата, осигурявайки му всичко необходимо за развитие.

Плацентата обикновено се отделя веднага след раждането и се ражда без проблеми. Отнема буквално няколко секунди. Но има случаи, когато прилепва към матката, а в този случай се налага хирургическа намеса.

Прерязване на пъпната връв

Поддръжниците на лотосовото раждане отказват тази процедура. Но в повечето случаи пъпната връв все пак се прерязва. Освен това тази задача често се доверява на бащата, ако присъства на раждането. Не се прави веднага, а когато плацентата се роди и пъпната връв спре да пулсира.

Лекарите все още не са сигурни дали бебето усеща момента на прерязване. Но ако вече е започнало да диша, пулсът в пъпната връв е спрял да бие, вече няма нужда от нея. Бебето може да получава кислород само.

Шевове

Това не се отнася само за дамите, които са преживели цезарово сечение. Много майки преминават през процедурата епизиотомия - когато се прави разрез на перинеума, за да може плодът да се роди нормално.

С компетентен подход тази манипулация помага да се избегнат големи здравословни проблеми: ако възникнат разкъсвания, те са по-трудни за зашиване, лекуват се по-дълго и по-трудно.

Първо хранене

Бебето се слага на гърда почти веднага след раждането. Тези първи капки коластра са много важни за здравето му, „събуждат“ имунната система на новороденото и му осигуряват отлична защита. Освен това този момент е много важен за установяване на връзка между майката и детето ѝ.

Тази връзка е много специална, но трябва да знаете, че майчините чувства невинаги се пробуждат в първите секунди. За мнозина, до шест месеца минават „автоматично“ - и едва тогава младите майки я усещат.

Хормонален бум

Първият ден след раждането е като увеселително влакче за женското тяло. След зачеването тялото ни започва да приема новата реалност, през цялата бременност то непрекъснато се адаптира към все новите нужди на растящия плод, а по време на раждането има нов хормонален взрив...

Това включва емоционални промени, а тялото отново се възстановява и адаптира към нуждите на бебето.

Отново болка

И така, раждането е приключило, шевовете са направени и оттам нататък всичко трябва да се подобрява. Без значение как. По време на първото хранене ще започнат „втори контракции“ - матката се свива и това е много болезнено. Освен това след второто раждане усещанията обикновено са още по-силни. В крайна сметка матката всъщност е огромен мускул, който се е увеличил няколко пъти.

Сега тя трябва да се свие отново до размера на юмрук. По време на хранене започва да се произвежда окситоцин, който насърчава контракциите на матката. Ето защо боли точно в този момент.

Установяване на кърменето

Много дами имат затруднения с тази точка. Във всеки родилен дом трябва да има специалист, който да помогне за организирането на процеса, защото няма нищо по-добро за детето от кърмата.

Трябва да слагате бебето си на гърда възможно най-често, така че млякото да излиза. Тя понякога може да дойде и на третия ден след раждането. Дотогава ще има само коластра, но това е достатъчно, ако все пак храните бебето по-често. И също може да бъде болезнено.

Първо ходене до тоалетната

Като цяло самото ставане от леглото след раждането може да бъде истинско предизвикателство за една майка. Всичко боли, краката поддават, усещате слабост... Малко жени успяват да се възстановят за няколко часа. Но обикновено дори нямат сили да отида до тоалетната без чужда помощ.

Ако е имало разкъсвания или епизиотомия, ще бъде много болезнено. Това е така страшно, защото перспективата да напрегнете стомаха ви кара да потръпвате вътрешно. Освен това често младите майки просто не изпитват желание за уриниране. Затова трябва да отидат до тоалетната „за всеки случай“.

Измервания на кръвното

Многократно. Това не е единственото изследване, на което трябва да се подложи родилката: преглед при гинеколог, изследване на кръвната захар, ако има гестационен диабет, а по-късно и ултразвук. Всеки ден в родилния дом младата майка ще бъде прегледана от гинеколог, дори раждането да е минало перфектно. А през първия ден майката трябва да измери кръвното си налягане няколко пъти, за да се изключи евентуална следродилна прееклампсия.

Първият сигнал за това опасно състояние е сккокът на кръвното. В допълнение, този симптом може да предупреждава за възможен инсулт и други усложнения.

Първата безсънна нощ и първи пристъпи на паника

Бебето ви вероятно ще спи доста тази вечер. Но не и вие. Първо, това е нещо съвсем ново, да спите до новороденото си бебе. Второ, както си спомняме, трябва да слагате бебето на гърда често, за предпочитане на всеки два часа.

Много майки като цяло се страхуват да затворят очи дори за секунда, защото искат постоянно да гледат детето. Паниката също е често срещано състояние. Смяна на памперс, измиване, хранене - не всичко се получава ясно и правилно от първия път. Мантрата „Правя всичко погрешно“ все още ще звучи в главата ви. Но след около седмица всичко ще се нормализира. Освен безсънни нощи - ще има още много.