Сингапур е първата държава в света, която забрани всички реклами за нездравословни напитки с високо съдържание на захар като нов метод в бората с диабета.

"Забраната, която ще се прилага върху всички сладки напитки, ще обхване медийните платформи като вестници, телевизии и сайтове", заяви Едвин Тонг, министър на здравеопазването.

Оказва се, че освен безалкохолните напитки, соковете, киселото мляко и разтворимото кафе също ще бъдат засегнати от новия регламент.

В допълнение към забраната за реклами, министерството обяви, че ще се изискват сладките напитки да имат цветни етикети за хранителните стойности и съдържанието на захар.

Тонг каза, че тези мерки са само първите стъпки в борбата с диабета. Две други предложения, включват възможността за въвеждане на акциз и дори пряка забрана за продажба на напитки с високо съдържание на захар.

Високата консумация на захарни напитки е свързана със затлъстяването и по-големите рискове от развитие на хронични заболявания като диабет и сърдечни проблеми. Според Световната здравна организация хората, които консумират от едно до две кенчета безалкохолни напитки на ден, са с 26% по-склонни да развият диабет тип 2.