Всяко момиче е различно, индивидуално, само по себе си уникално. Факт е, че не всички са толкова социални, както други, не всички обичат да носят титлата "звездата на вечерта". Някои са по-тихи, срамежливи, мили и отстъпчиви. В тази статия ще сравним т.н. екстровертен и интровертен тип хора и по-точно представителите на нежния пол.



Сега заставаме на страната на срамежливките, разкривайки тяхната сила. Докато една нахакана, разкрепостена мадама се вихри в центъра на купона, прави опити да засенчи не толкова "устатите" си конкурентки или просто си вре носа навсякъде, скромното момиче покорява и пленява всички с чара и обаянието си. Знаем, че "тихите води са най-дълбоки". Това твърдение е напълно вярно и отговаря на характера на интроверта. Тихо и спокойно, едно срамежливо момиче може да изпревари "отворената" красавица без проблем. Малко по малко, то укрепва позициите си сред обществото, печели доверие и респект, гради кариера, събужда интереса на мъжкия пол. Все пак, не всички мъже си падат по-отраканите мацки, чието поведение може даже да те стреснe. Някои биват привлечени от топлите загадъчни очи на една "тиха вода", която би разкрила тайните си само на специалния човек. Всяка дама определя светлината, под която ще застане, за да направи най-силно и добро впечатление. Това не винаги е светлината на прожекторите, понякога трябва да се съсредоточиш над по-сериозните неща, за да бъдеш оценена подобаващо.

Защо на работното място, един интроверт би се справил по-добре от един екстроверт?  Защото  в определена ситуация, една „отворена” дама  ще говори повече, отколкото слуша. Ще предложи куп безполезни идеи, които е измислила на момента и ще пропусне най-важните изисквания, които налага съответната работа. Напълно противоположно, интроверта ще изслуша внимателно шефа си, ще зададе много въпроси, които ще и бъдат от помощ при създаване на даден проект, например. Срамежливките мислят преди да кажат каквото и да било, съобразяват се и даже да са под напрежение, съумяват да запазят самообладание.



Противно на очакванията, една мацка без задръжки почти никога не може да създаде трайни и верни приятелства. Това е така, понеже тя е толкова общителна, водейки бурен социален живот, че когато се отегчи от „моментните приятели”, веднага тръгва на лов за други. Лесно забравя, лесно се приспособява, което съвсем не е лошо, но все пак така може да се откаже от едно истинско приятелство. Срамежливото момиче няма този проблем. Тя е отдадена на приятелите си, за нея те са едни от най-важните хора в живота и. Тя би отказала страхотно парти, за да се събере на по чашка с най-близките си дружки. Тя ги държи до себе си, оценява това, което има и дава всичко, каквото може.

Интровертите са по-способни да измислят страхотна идея, защото те мислят и премислят по 100 пъти всичко, което  мине през главата им. Докато отраканите говорят постоянно, по-често безсмислици с надеждата все нещо да се окаже достатъчно добро, че да се осъществи като идея, тихите момичета слушат, правят планове и тактики, които на по-късен етап ще им бъдат от полза. Друго хубаво нещо е, че те предпочитат да преминат през спънките сами, а не да ги обсъждат с другите. След това, гениалният резултат излиза на показ, а те блестят пред всички останали.