Какво ще избереш – шоколадова торта или чаша вино? Топла бисквитка, току-що извадена от фурната, или една Маргарита?

Днес ще обърнем внимание на захарта и алкохолът – две изкушения, които са демонизирани от диетолозите, но толкова обичани от мнозина. Една чаша хубава вино или парченце вкусен сладкиш от време на време няма да съсипят здравословния ти начин на живот. Все пак не можем напълно да загърбим всякакви вкусни изкушения, защото накрая сигурно ще полудеем или ще бъдем раздразнителни през цялото време. Но ако говорим по принцип – захарта и алкохолът не са полезни и не би трябвало да присъстват в диетата ти. Но кое от двете е по-малкото зло?

Вероятно ще забележиш доста противоречиви мнения по въпроса. Захарта е като наркотик, защото предизвика зависимост, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но същото може да бъде казано и за алкохола, който е токсин и трудно се обработва от черния дроб. И двете вещества водят до покачване на теглото.

Докато някои треньори препоръчват изцяло да изключите алкохола от диетата си, то други позволяват по една чаша вино през уикенда, докато напълно забраняват десертите.

Защо десертът е забранен?

Сред основните причини е, че захарта развива по-висока зависимост от алкохола. Лиза Ебърли, която е здравен експерт, обяснява какви са останалите:

  • По-малко калории, повече захар. „Първо, една чаша вино, въпреки че съдържа калории и захар, всъщност като количество съдържа по-малко от тези в един стандартен десерт.“ Освен това в алкохола се съдържат по-малко мазнини.
  • Липсата на контрол. „Повечето хора могат да се задоволят с една чаша вино, докато едно брауни води до две... и три... и... о, боже! Къде отидоха всички браунита?!“ Така си е.
  • Социалните норми. „По-лесно е да избягваш сладкото, отколкото алкохола.“ Причината е, че тържествата и специалните поводи винаги са свързани с пиенето на алкохол и ако не пиеш – хората забелязват или поне ти си мислиш, че забелязват. Докато ограничаването на сладкото се счита за по-социално приемливо във времето, когато диетите са толкова популярни.

Как тялото ти обработва захарта и алкохола?

„Черният дроб има списък със задачи, които изпълнява стриктно – първо, обработва всякакви химикали и токсини в тялото ти (тук се включва всичко - от твърди наркотици до изкуствени подсладители), тогава продължава с алкохола и накрая завършва с мазнините. Така че, ако в тялото ти има токсини и алкохол, черният ти дроб първо ще се погрижи за тях, преди да стигне до мазнините“, обяснява Ебърли. Това е основната причина алкохолът да допринася за натрупването на килограми.

Но, както стана ясно, изкуствените подсладители водят до същия ефект, защото са токсини. Десерт, пълен с рафинирана захар и безброй съставки, за които нямаш ни най-малка представа какви са, има същия ефект върху черния дроб като чаша вино. Тогава – към какви десерти да се насочиш? Както Лиса обяснява, не всички десерти са еднакви.

„Един домашен десерт с естествени съставки няма да предизвика този ефект“, казва тя. Този тип десерт е много по-здравословен вариант от какъвто и да е алкохол или купен десерт.

Тогава какво да избереш?

За съжаление, няма категоричен отговор. „Зависи“, казва Лиса Ебърли. „Десертът домашно приготвен ли е, с напълно натурални съставки? Алкохолът с високо съдържание на захар ли е? Има много въпросителни. Един естествен, домашен десерт в разумни количества е по-добър от алкохола. Но чаша вино е по-добрата опция спрямо купен десерт или домашен в големи количества. Най-важното е да избираш храни и напитки, които са естествени, необработени.“

Тя ни съветва да консумираме всичко в умерени количества. „За онези, които пият алкохол, ще кажа, че пиенето на една чаша вино през няколко дни не е като да пиете по три коктейла всяка вечер. Домашните десерти в нормални количества са страхотни. Но шоколадовите десерти по бензиностанциите не са толкова страхотни. И само защото няма да пиете на партито, не означава, че можете да изядете шест шоколадови бисквити, мислейки си, че те няма да окажат никакъв ефект.“

Затова се опитай да нагодиш съветите на Лиса към твоя начин на хранене. Друга диетоложка – Лори Занини, насърчава клиентите си рядко да ядат десерти, но напълно подкрепя здравословните изкушения като тъмния шоколад (с над 70% какао) и половин купичка чиа пудинг. Те всъщност имат много ползи, но все пак трябва да се консумират разумно.

Заключението е, че в диетата си трябва да включиш повече естествени храни, да забравиш за преработените и готови десерти и да консумираш всичко в умерени количества.